Επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού στη Νέα Αριστερά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Επιστρέφω σπίτι μου»

0
25


Επιστρέφει στην ενεργό πολιτική ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ως στέλεχος της πρώτης γραμμής. Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση, ανακοινώθηκε πως θα αναλάβει επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς. 

«Επιστρέφω και πάλι στο πολιτικό μου σπίτι σε μία περίοδο που υπάρχει απαξίωση της αριστεράς, μία περίοδο κρίσης», είπε ο κ. Σακελλαρίδης μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Χαρίτση. 

«Τώρα είναι η ώρα της συνένωσης δυνάμεων. Ο Γαβριήλ θα είναι στην πρώτη γραμμή», είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης. 

Η συνάντηση Σακελλαρίδη – Χαρίτση διήρκησε 45 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σακελλαρίδης είχε αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική το 2015, όταν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη στις 20 Αυγούστου 1980 και έχει καταγωγή από τη Νίσυρο. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή κατά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Σπούδασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αμέσως μετά προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Σχολή της Νέας Υόρκης και είναι υποψήφιος διδάκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Είναι οικονομολόγος και πολιτικός και διετέλεσε διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας από τον Σεπτέμβριο του 2017 ως τον Μάρτιο του 2021.

Από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι τον Ιούλιο 2015 ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης του ΑλέξηΤσίπρα, ενώ ήταν και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθηνών. Πρώτη φορά έγινε γνωστός ως υποψήφιος του κόμματος του για τη δημαρχία στην Αθήνα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.

Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος με σύμβαση σε ιδιωτικές εταιρείες και για πανεπιστημιακές μελέτες. Υπήρξε διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας από το Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2021. Μέχρι πρότινος ήταν  διευθυντής στο Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. 

Πολιτική διαδρομή 

Ξεκίνησε να συμμετέχει στην οργανωμένη πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια, το 1999, όταν γράφτηκε στη Νεολαία Συνασπισμού και ύστερα ακολούθησε ανοδική πορεία στο κομματικό στερέωμα.

Διατέλεσε μέλος της γραμματείας της Νεολαίας και γραμματέας του Συνασπισμού Νέας Σμύρνης. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών | (Ιούλιος 2015 /EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ)

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης συμμετείχε στη δημοτική παράταξη Στροφή Νέας Σμύρνης η οποία ήρθε 7η στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, σύμφωνα με τη wikipedia. Ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2012 στη Β’ Αθηνών, όπου συγκέντρωσε 5.122 ψήφους χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Ο Σακελλαρίδης έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο υποψήφιος που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Στον πρώτο γύρο των εκλογών ήρθε δεύτερος σε ψήφους με 20% ξεπερνώντας πιο γνωστούς υποψήφιους και πέρασε στον δεύτερο, όπου έχασε οριακά από τον εν ενεργεία δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, λαμβάνοντας το 48,6% των ψήφων.

Αλέξης Τσίπρας - Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο Μέγαρο Μαξίμου
Αλέξης Τσίπρας – Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο Μέγαρο Μαξίμου | (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή. Στη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ανανέωσε τη βουλευτική του θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Στις 19 Νοεμβρίου 2015 παραιτήθηκε του βουλευτικού του αξιώματος κατόπιν απαίτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όταν δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να μην παραστεί σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή που αφορούσε μνημόνιο. Τη βουλευτική του έδρα διαδέχτηκε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή, να σας ανακοινώσω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και να σας ζητήσω να κινήσετε τις διαδικασίες αντικατάστασής μου. Με εκτίμηση Γαβριήλ Σακελαρίδης» ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του.

Αμέσως μετά ο κύριος Σακελλαρίδης εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Αθήνα, 19/11/2015

Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου.

Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης».

Φωτογραφίες από τη συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση: 

Google News