Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε μια εκτενή συνομιλία με εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Χακάν Φιντάν: «Με θετική ατζέντα»
Ο Φιντάν τόνισε την επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει με μια θετική ατζέντα, επιδιώκοντας μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους. «Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα μέσω επίσημων διαύλων, χωρίς να θίγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες», δήλωσε.
Ο Φιντάν πρόσθεσε ότι το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο θεωρείται επίγειος παράδεισος, θα πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή οικονομικής ευημερίας για τις χώρες μας. «Αυτός είναι ο στόχος μας και πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να υπάρξει η απαραίτητη ωριμότητα και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τους Έλληνες συνομιλητές είναι προς αυτή την κατεύθυνση, με σχέδια για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.
Χακάν Φιντάν: Αναφορές στο Κυπριακό
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Φιντάν δήλωσε ότι το ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η ένταξη της Κύπρου στην τρέχουσα κατάσταση. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγεί ορισμένα θεσμικά όργανα της ΕΕ να υιοθετούν συγκεκριμένες θέσεις.
«Εφόσον δεν υπάρχει αυξημένη ένταση στο θέμα αυτό και εφόσον υπάρχουν καλοπροαίρετες προσπάθειες, πιστεύω ότι η ΕΕ δεν θα θελήσει να εισέλθει σε μια περιοχή σοβαρής κρίσης, επιβαρύνοντας τα υπάρχοντα προβλήματα», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την πιθανότητα δημιουργίας μιας νέας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, ο Φιντάν ανέφερε: «Προτιμούμε να εξετάζουμε όλα τα ζητήματα ως σύνολο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων στο Αιγαίο, των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και των θεμάτων που αφορούν την “τουρκική” μειονότητα».
«Επιθυμούμε να τα εξετάζουμε όλα μαζί και, εάν είναι δυνατόν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν θεωρούμε σωστό να υπερπολιτικοποιούμε τα ζητήματα», πρόσθεσε, κάνοντας σαφή αναφορά σε «μυστική διπλωματία». Ωστόσο, παρατήρησε ότι στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία μπορεί να πολιτικοποιηθούν υπερβολικά.