Φλαμανδικό Συμφέρον και Αδέλφια της Ιταλίας: Τα νέα εθνικιστικά κόμματα που πρωτοστατούν στην Ευρώπη

0
21


Την ώρα που 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να εκλέξουν 720 βουλευτές της ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλα κέρδη για τους δεξιούς λαϊκιστές.

Άλλωστε, τον Δεκέμβριο, το Politico ανέφερε ότι σε σχεδόν δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, σκληροπυρηνικά αντιμεταναστευτικά κόμματα, μερικά από αυτά πιο ακραία από τον Geert Wilders της Ολλανδίας, βρίσκονται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ή σε σχεδόν δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με ανάλυση από τον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ECR) αναμένεται μια «απότομη δεξιά στροφή» για την Ευρώπη.

Οι συνέπειες για την πολιτική στη Γηραιά Ήπειρο είναι ήδη ορατές κατά το foreignpolicy.com.

Οι εξελίξεις στη δεξιά

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και το αριστερό κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) αναμένεται και πάλι να τερματίσουν στην πρώτη και στη δεύτερη θέση, αν και εκτιμάται ότι χάσουν αρκετές έδρες.

Οι ακροδεξιές ομάδες της ΕΕ, Identity and Democracy (ID) και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), εκτιμάται ότι βελτιώσουν τον απολογισμό τους κυρίως εις βάρος των φιλελεύθερων και των Πρασίνων.

Σύμφωνα με το ECR, πιθανολογείται ότι οι λαϊκιστές θα κερδίσουν τις πρωτιές σε εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας.

Σε άλλες εννέα, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γερμανίας, θα μπορούσαν να καταλάβουν τη δεύτερη ή την τρίτη θέση, σύμφωνα με το foreignpolicy.com.

Το ID, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια αντιμεταναστευτικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στη Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, είναι πιθανό να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του κοινοβουλίου της ΕΕ μετά τις εκλογές, που θα διεξαχθούν από 6 έως 9 Ιουνίου.

Το ECR «διευθύνεται» από την Τζόρτζια Μελόνι, την πρωθυπουργό της Ιταλίας και ηγέτη του μεταφασιστικού κόμματος Brothers of Italy και έχει στις τάξεις του τους Σουηδούς Δημοκράτες και το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας (PiS).

Εάν το κόμμα Fidesz του αυταρχικού Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν, μέλος του ΕΛΚ μέχρι πριν από λίγα χρόνια, προσχωρήσει στο ECR όπως αναμένεται, η ακροδεξιά θα μπορούσε να διεκδικήσει το ένα τέταρτο των συνολικών εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ζυμώσεις στη δεξιά

Πολιτικές μηχανορραφίες φαίνεται να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μεταξύ ορισμένων κατεστημένων κομμάτων για τη δημιουργία συνεργασίας με αυτό το νέο ισχυρό μπλοκ.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν το ΕΛΚ, το ισχυρότερο συντηρητικό κόμμα στην ΕΕ, καλωσορίσει ακροδεξιούς πολιτικούς στην ομάδα του, η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη θα μετατοπιστεί προς τα δεξιά και θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στην κοινή ατζέντα της ΕΕ, αλλά και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Σκληρή δεξιά και λαϊκιστές

Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά κόμματα της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού και του συντηρητισμού στο Ευρωκοινοβούλιο;

Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας είναι εθνικιστικό κόμμα που ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου του 1956 και σημερινός ηγέτης του είναι ο Νόρμπερτ Χόφερ.

Το Φλαμανδικό Συμφέρον είναι ένα βελγικό ακροδεξιό πολιτικό κόμμα που δραστηριοποιείται κυρίως στην Φλάνδρα και στην περιοχή των Βρυξελλών. Το κόμμα υπερασπίζεται την φλαμανδική ανεξαρτησία, αυστηρά όρια στην μετανάστευση και την υποχρέωση των μεταναστών να υιοθετήσουν τον φλαμανδικό πολιτισμό και τη φλαμανδική γλώσσα.

Επίσης, απορρίπτει την πολυπολιτισμικότητα αλλά αποδέχεται την πολυεθνική κοινωνία υπό την προϋπόθεση τα μέλη της να ενσωματωθούν στην φλαμανδική κοινωνία.

Το Φλαμανδικό Συμφέρον προέρχεται ύστερα από εξέλιξη του Φλαμανδικού Μπλοκ, το οποίο άλλαξε το όνομά του και τροποποίησε ορισμένα σημεία του προγράμματός του ύστερα από μια δίκη το 2004 που καταδίκασε το κόμμα για ρατσισμό.

Η Εθνική Συσπείρωση είναι εθνικιστικό κόμμα στην Γαλλία. Ιδρύθηκε το 1972 μεστόχο την ενοποίηση πολλών γαλλικών εθνικιστικών κινημάτων της εποχής. Το 1973, το κόμμα ίδρυσε ένα κίνημα νεολαίας, το Εθνικό Μέτωπο Νεολαίας.

Ανάμεσα στις κύριες πολιτικές του κόμματος συμπεριλαμβάνονται ο οικονομικός προστατευτισμός, η προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε ζητήματα νόμου και τάξης, και η αντίθεση στη μετανάστευση.

Επιπλέον, το κόμμα προωθεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Από τη δεκαετία του 1990, το κόμμα έχει γίνει ολοένα και πιο ευρωσκεπτικιστικό. Η αντίθεση στη μετανάστευση του κόμματος έχει εκφραστεί για μη Ευρωπαίους μετανάστες, ενώ υποστηρίζει και την απέλαση παρανόμων, εγκληματιών και άνεργων μεταναστών.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, το AfD, είναι εθνικιστικό και συντηρητικό πολιτικό κόμμα. Ιδρύθηκε το 2014 από τον Μπερντ Λούκε, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, προσελκύοντας τους απογοητευμένους των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και κυρίως της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Πρόεδροι του κόμματος είναι η Άλις Βάιντελ και ο Τίνο Κρούπαλα.

Ακροδεξιοί στη Γερμανία

Το AfD περιγράφεται ως κόμμα με ακροδεξιά πολιτική και διαθέτει πολιτικό πρόγραμμα όμοιο με τα υπόλοιπα μεγάλα εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης, ενώ έχει κατηγορηθεί για συνεργασία με κινήματα σκληρά ακροδεξιά, νεοναζιστικά και εξτρεμιστικού χαρακτήρα. Κατηγορείται επίσης ως ένα λαϊκιστικό κόμμα.

Το κόμμα τάσσεται κατά του ευρώ, αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις εξαγγελίες του AfD περιλαμβάνονται η παρεμπόδιση της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία, η αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από τους μετανάστες που έχουν ποινικές καταδίκες και η κήρυξη του ισλάμ ως ασύμβατου με τη γερμανική κουλτούρα.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ηχηρό μήνυμα από χιλιάδες διαδηλωτές κατά του ακροδεξιού κόμματος AfD

Τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) είναι ένα εθνικο-συντηρητικό πολιτικό κόμμα. Χαρακτηρίζεται ως ένα κόμμα της ριζοσπαστικής δεξιάς ή και της ακροδεξιάς. Πρόεδρος του κόμματος είναι η Τζόρτζια Μελόνι, ενώ το όνομα προέρχεται από την αρχή του ιταλικού εθνικού ύμνου.

Το εθνικιστικό πολιτικό κόμμα της Ισπανίας, Vox, ιδρύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013 από πρώην μέλη του Λαϊκού Κόμματος. Το κόμμα έχει χαρακτηριστεί ως δεξιό, λαϊκίστικο, και ακροδεξιό.

Tάσσεται κατά των αμβλώσεων και των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Κατά την ίδρυσή του, το κόμμα έδωσε βάρος σε οικονομικά φιλελεύθερες πολιτικές, καθώς και σε πολιτικές υπέρ της ενίσχυσης της εξουσίας της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας.

Στην πορεία, το κόμμα ευθυγραμμίστηκε με αντίστοιχα δεξιά λαϊκίστικα κόμματα της Ευρώπης και υιοθέτησε αντι-Ισλαμική και αντιμεταναστευτική ρητορεία, καθώς και ρητορεία κατά της πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης.

Επίσης, το Vox θεωρείται αντιφεμινιστικό και τάσσεται υπέρ της κατάργησης του νόμου περί της έμφυλης βίας.

Google News