Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Τρίτη, 27 Αυγούστου.
Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να βρει εσωτερική ηρεμία και να αναλάβει ρόλο στη σύγκρουση με αυτήν.
Αν και η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη προχώρησε, η αποδοχή της έγινε με μικρή διαφορά, γεγονός που οδήγησε τους «87» να ισχυριστούν ότι ο Κασσελάκης είναι «πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος ότι με τις ενέργειές του οδηγεί το ΣΥΡΙΖΑ σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια.
Η επιλογή Παππά
Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος παρακολούθησε τη συνεδρίαση μέσω Zoom από την Κρήτη όπου βρισκόταν για τον γάμο του, προσπάθησε να εξηγήσει την πρότασή του για αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με πιο σημαντική την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σωκράτη Φάμελλο και του ζήτησε να τον στηρίξει στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος. Σημείωσε: «Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε μια νέα πορεία εξωστρέφειας, με έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα συνεργάζεται με τα μέλη, την κοινωνία και τους πολίτες. Για αυτή τη νέα πορεία, προτείνω μια νέα σύνθεση στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, ώστε να ενισχύσουμε την αποδοτικότητά μας καθώς και τη δύναμή μας. Προτείνω λοιπόν τον Νίκο Παππά για τη θέση του Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.»
Ο Κασσελάκης τόνισε ότι ο Νίκος Παππάς έχει γνώσεις στον τομέα της οικονομίας και έχει στοχοποιηθεί λόγω του νόμου περί τηλεοπτικών αδειών, ο οποίος έχει προσφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσει να είναι ενωτικός, λέγοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Κασσελάκη για την τιμητική του πρόταση και όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την παραγωγική συζήτηση, ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους. Υπόσχομαι να εργαστώ σκληρά μαζί με όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να φέρουμε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο, να εκπληρώσουμε την ανάγκη για οργανωμένη εξωστρέφεια του κόμματος και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει τον τελευταίο καιρό.»
Οι «87» και η απάντηση Κασσελάκη
Η ομάδα των «87» σκοπεύει να συνεχίσει να αναφέρεται στην ψηφοφορία, πιστεύοντας ότι αυτή αποδεικνύει ότι ο Κασσελάκης δεν έχει πραγματική πλειοψηφία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Κασσελάκη εγκρίθηκε με 17 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 4 «παρών». Η ψηφοφορία έγινε ονομαστικά με την ανύψωση χεριών από τους 34 βουλευτές που ήταν παρόντες ενώ διαδικτυακά ψήφισαν τρεις ακόμη μέλη.
Η ψήφος καταγράφηκε ως εξής:
- Υπέρ: Άκριτα, Αποστολάκης, Αυλωνίτης, Βέττα, Γαβρήλος, Δούρου, Θρασκιά, Κασιμάτη, Κόκκαλης, Μάλαμα, Μεϊκόπουλος, Ν. Παππάς, Π. Παππάς, Πούλου, Σαρακιώτης, Τζάκρη, Χρηστίδου.
- Κατά: Φάμελλος, Γεροβασίλη, Γιαννούλης, Καλαματιανός, Κεδίκογλου, Κοντοτόλη, Λινού, Μπάρκας, Νοτοπούλου, Ξανθόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Ψυχογιός.
- «Παρών»: Ζαμπάρας, Καραμέρος, Μαμουλάκης, Παπαηλιού.
Η πλευρά του Κασσελάκη απάντησε στους «87» μέσω πηγών, προτρέποντάς τους να φέρουν το ζήτημα στην Κεντρική Επιτροπή αν πραγματικά πιστεύουν ότι δεν έχει πλειοψηφία. «Ο πρόεδρος έχει μεγάλη πλειοψηφία στη βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία είναι αυτή που μετρά. Αν οι 87 ή οποιοσδήποτε άλλος το επιθυμεί, ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ», δήλωσαν οι πηγές που υποστηρίζουν τον Κασσελάκη.
Φάμελλος εναντίον Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και ευχαρίστησε τον Σωκράτη Φάμελλο για τη συνεργασία, φαίνεται ότι πλέον τον θεωρεί αντίπαλο, ειδικά μετά τον αιφνιδιαστικό τρόπο που προτάθηκε η αντικατάστασή του.
Ο Φάμελλος, ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί και ζήτησε ψηφοφορία, ανέφερε πως η επιλογή του προεδρείου από τον Κασσελάκη διασπά την ενότητα του κόμματος. Υποστήριξε ότι η πρόταση για αλλαγή της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι επιζήμια και έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του συνεδρίου που είχε δώσει εντολή για ενότητα και συλλογικότητα.
Η πρόταση του προεδρίου, σύμφωνα με τον Φάμελλο, είναι αιφνιδιαστική και δημιουργεί εσωτερικούς εχθρούς, αντί να επιλύει τα πραγματικά προβλήματα. Είπε χαρακτηριστικά ότι: «Τα προβλήματα δεν λύνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Δεν μπορούμε να επιλύσουμε προβλήματα δημιουργώντας εσωτερικούς εχθρούς».
Δυστυχώς, φαίνεται ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όχι μόνο δεν μειώνει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανοίγει και νέα μέτωπα στην παρατεταμένη περίοδο έντονων διενέξεων την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται υπό πίεση από την κοινωνία και νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από συνδικάτα και συλλόγους.