Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της Σύνοδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, που διεξήχθη τη Δευτέρα στη γερμανική πρωτεύουσα.
Η σημασία της ευρωπαϊκής πορείας
Στις δηλώσεις του, ο Γεραπετρίτης τόνισε τη σύνδεση του ζητήματος των Δυτικών Βαλκανίων με τις πρόσφατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Υπογράμμισε ότι «σε μια περίοδο που δύο πόλεμοι απειλούν την περιοχή μας και τη διεθνή ασφάλεια, η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι κρίσιμη για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή μας, καθώς και για την αποφυγή του εθνικισμού».
Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης
Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καθορίσει τη θέση της, η οποία διαμορφώθηκε πριν από είκοσι χρόνια με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003. «Η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στην υποστήριξη της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο, καθώς και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε.
📍Βερολίνο
O ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια pic.twitter.com/ZqH0a4jY1U— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 14, 2024
Επιπλέον, ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης «πάντοτε με την προϋπόθεση της τήρησης των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η περιοχή μας να απολαύσει την ειρήνη και την ευημερία που απαιτούνται σε αυτές τις δύσκολες εποχές».
Διασυνδεσιμότητα και ενέργεια
Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία της διασυνδεσιμότητας, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη δημιουργία μιας ενιαίας περιφερειακής αγοράς ενέργειας, κάτι που θεωρεί απαραίτητο για την οικονομική ευημερία των Δυτικών Βαλκανίων. Ο στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα ισχυρός εξαγωγέας καθαρής ενέργειας.
Ο Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η χώρα παράγει περίπου το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επιθυμεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία και την υλοποίηση της διασύνδεσης με την Αλβανία, καθώς και τη στρατηγική επιδίωξη να καταστεί η Ελλάδα διασυνοριακή πύλη φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ και του FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της υλοποίησης του διαδρόμου Δυτικών Βαλκανίων – Ανατολικής Μεσογείου για τη διασυνδεσιμότητα στον τομέα των μεταφορών.