12.4 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ αντίκτυπος της ισραηλινής πολιτικής στο Ιράν, η απομάκρυνση Ελλήνων από το...

Η αντίκτυπος της ισραηλινής πολιτικής στο Ιράν, η απομάκρυνση Ελλήνων από το Λίβανο και οι προκλήσεις του μεταναστευτικού στο ΚΥΣΕΑ

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκλήθηκε την Τετάρτη, ανταγωνιζόμενο τις αυξανόμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ περιλαμβανόταν η αξιολόγηση της κατάστασης στην περιοχή, ειδικά μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς και η συζήτηση για το σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών από το Λίβανο. Επιπλέον, το Συμβούλιο εστίασε στο μεταναστευτικό ζήτημα και τους πιθανούς κινδύνους αύξησης των ροών, λόγω της διάχυσης του πολέμου.

Η Ελλάδα ως χώρα χαμηλού κινδύνου

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσίασε λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών πρωτοβουλιών. Παράλληλα, ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ενημέρωσε για την ασφάλεια στην περιοχή. Ανώτατες διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα πολύ χαμηλού κινδύνου, τόσο για τρομοκρατικές ενέργειες όσο και για μεταναστευτικές ροές.

Σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων πολιτών

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε επίσης το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από το Λίβανο, αν και τα αιτήματα για απομάκρυνση είναι προς το παρόν περιορισμένα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης για Έλληνες πολίτες, οι οποίοι όμως δεν έχουν εκδηλώσει επιθυμία να φύγουν. Σε περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν, υπάρχει η δυνατότητα αερογέφυρας μέσω Κύπρου ή θαλάσσιων μεταφορών. Η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να διαχειριστεί την κατάσταση για τους περίπου 3.500 Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Λίβανο.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει σε ετοιμότητα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, καθώς και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων δύο αρματαγωγών, για τη μαζική μεταφορά πολιτών, αν χρειαστεί. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για μαζική απομάκρυνση.

Αναχώρηση του C-130

Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται η αναχώρηση του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είναι σε ετοιμότητα από την Τετάρτη για την εκκένωση Κυπρίων πολιτών από το Λίβανο. Μέχρι στιγμής, περίπου 45 Έλληνες πολίτες έχουν ζητήσει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Με εντολή του Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε από την Τετάρτη η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για να παρέχει βοήθεια σε Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, καθώς και με τα τηλέφωνα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η κατάσταση του μεταναστευτικού

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, εξετάστηκε επίσης η ετοιμότητα της Ελλάδας και η πιθανότητα αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανησυχία για άμεση μεταναστευτική κρίση προς την Ελλάδα. Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Λίβανο δεν προβλέπεται να εκκενωθούν, εκτός εάν υπάρξει ευρωπαϊκή συνεργασία.

Προβλήματα και ανησυχίες

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες ενδέχεται να κατευθυνθούν προς την Ιορδανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο ή την Κύπρο, αλλά η άμεση διακίνηση τους προς την Ελλάδα δεν φαίνεται πιθανή. Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της, αν προκύψει ανάγκη.

Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας

Ο Γεραπετρίτης συμμετείχε σε σύνοδο στο Βερολίνο, όπου συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και διατήρησε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με Ισραήλ, Παλαιστίνιους και αραβικές χώρες. Η ελληνική διπλωματία προσπαθεί να διατηρεί ισορροπημένη στάση και να προωθεί συνεργασίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Αντίκτυποι από τις επιθέσεις του Ιράν

Η αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν είναι κρίσιμη, καθώς οποιαδήποτε στρατιωτική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. Οι μετριοπαθείς αραβικές χώρες αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις, καθώς οι πληθυσμοί τους ριζοσπαστικοποιούνται.

Ευρωπαϊκή συνεργασία

Οι διπλωμάτες αναγνωρίζουν τις προκλήσεις εντός της ΕΕ για την υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών, λόγω των διαφορετικών θέσεων των κρατών-μελών. Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία της με άλλες χώρες της περιοχής για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Εγρήγορση των ελληνικών αρχών

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι παραμένουν σε εγρήγορση και εντείνουν τους ελέγχους και τη συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών τους.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο