Η αποχώρηση Σαμαρά από τη ΝΔ
Με την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, το Μαξίμου χάνει τον φυσικό ηγέτη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός, για πολλά χρόνια, υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος εκπρόσωπος της μεγαλύτερης πτέρυγας του κόμματος, ικανός να συγκρατεί τους δεξιούς υποστηρικτές εντός της παράταξης και να προσελκύει ψηφοφόρους που βρίσκονται μεταξύ της ΝΔ και της δεξιάς πλευράς του πολιτικού φάσματος.
Ωστόσο, η απομάκρυνσή του από το κόμμα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σύνθεση της δεξιάς παράταξης. Τα στελέχη της ΝΔ έχουν ήδη αρχίσει να εκτιμούν τις πιθανές συνέπειες της απώλειας του Σαμαρά. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το Μαξίμου πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες, εκτός από δύο έως τέσσερις βουλευτές που θεωρούνται «σκληροί» Σαμαρικοί. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης στη βάση παραμένει αβέβαιο.
Θα ιδρύσει νέο κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς;
Ο εκπρόσωπος τύπου του Αντώνη Σαμαρά, Νίκος Τσιούτσιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, δηλώνοντας ότι «δεν αποκλείω τίποτα αυτή τη στιγμή». Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες φαίνονται περιορισμένες, οι εξελίξεις παραμένουν ρευστές, καθώς ο Σαμαράς σχεδιάζει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες.
Η πολιτική πραγματικότητα του 2024
Η πιθανότητα ίδρυσης νέου κόμματος από τον Σαμαρά φαίνεται μάλλον αμφίβολη. Σήμερα, στα 73 του χρόνια, δεν είναι ο ίδιος νέος πολιτικός που αποχώρησε από τη ΝΔ το 1993. Αν και η επιρροή του παραμένει ισχυρή εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι πιστοί οπαδοί του που θα τον ακολουθούσαν σε κάθε του βήμα δεν ξεπερνούν τους τέσσερις.
Επιπλέον, η ίδρυση ενός νέου κόμματος θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδώσει τις ευθύνες για την πτώση των ποσοστών του στην διάσπαση της παράταξης που προήλθε από τον Σαμαρά.
Ο κορεσμός της δεξιάς παράταξης
Ένας ακόμη παράγοντας που αποτρέπει μια τέτοια εξέλιξη είναι η πληθώρα κομμάτων που υπάρχουν σήμερα στα δεξιά της ΝΔ. Σε αντίθεση με το 1993, όταν η ΝΔ κυριαρχούσε στο πολιτικό τοπίο από το κέντρο έως τη δεξιά, σήμερα υπάρχουν τρία ισχυρά κόμματα που ανταγωνίζονται τη γαλάζια παράταξη.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος φτάνει δημοσκοπικά το 10%, η Αφροδίτη Λατινοπούλου σταθεροποιείται στο 5%, ενώ ο Δημήτρης Νατσίος φαίνεται να έχει παρουσία στο κοινοβούλιο. Έτσι, ένα νέο κόμμα υπό τον Σαμαρά δεν θα μπορούσε να μονοπωλήσει την προσοχή, αλλά θα έπρεπε να ανταγωνιστεί, κάτι που φαντάζει δύσκολο για έναν πρώην πρωθυπουργό.
Η έλλειψη ηγεσίας στη δεξιά παράταξη
Ο χώρος της δεξιάς στα δεξιά της ΝΔ είναι ήδη μεγάλος και έχει δυναμική, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές τάσεις προς πιο συντηρητικές προτάσεις. Ωστόσο, παραμένει χωρίς μια ηγετική προσωπικότητα που θα μπορούσε να εμπνεύσει και να ενώσει. Πολλοί αναλυτές εντοπίζουν αυτό το κενό ηγεσίας, και ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, χωρίς απαραίτητα να βρίσκεται στο προσκήνιο.
Η απόφαση του Σαμαρά να παραμείνει ενεργός
Για τους επικριτές του, ο Σαμαράς λειτουργούσε ως ένα δεξιό άλλοθι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να μην σωπάσει και να συνεχίσει να προασπίζεται τις πολιτικές του πεποιθήσεις, καθώς θεωρεί ότι η παραμονή του στη ΝΔ ισοδυναμούσε με μια πολιτική και ιδεολογική μάχη για την αλλαγή της κατεύθυνσης του κόμματος, μακριά από την τάση μετατόπισης προς το πολιτικό κέντρο.