15.9 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ αβεβαιότητα της αντιπολίτευσης, η εκκρεμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η προσμονή στη...

Η αβεβαιότητα της αντιπολίτευσης, η εκκρεμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η προσμονή στη Βουλή

Η πλειοψηφία της Βουλής συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, καθώς περιμένει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις ανακατατάξεις που αυτές θα επιφέρουν. Η νέα κοινοβουλευτική σύνοδος ξεκίνησε με την εμφάνιση μιας, έστω και απρόσωπης, εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία, καθώς και με την αναγνώριση του Νίκου Ανδρουλάκη ως de facto εκπροσώπου της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, οι συνεχείς αναταραχές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η αβεβαιότητα που αυτές δημιουργούν δεν διευκολύνουν τις προσπάθειες για συνεννόηση. Μια τέτοια συνεννόηση είναι απολύτως αναγκαία, καθώς καμία κοινοβουλευτική δύναμη δεν μπορεί μόνη της να αναλάβει το βάρος μιας πρότασης δυσπιστίας.

Πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό, όπως η πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τα Τέμπη, παραμένουν στον αέρα. Παρά τις προθέσεις που έχουν εκφραστεί για τα πρόσωπα και τα αδικήματα που θα μπορούσαν να περιληφθούν σε ενδεχόμενη ποινική δικογραφία, δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση στη Βουλή. Με την παρούσα κατάσταση, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία πρόταση πριν από τον Δεκέμβριο. Αξιοσημείωτο είναι ότι και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση 717 είχε καθυστερήσει αντίστοιχα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις λεπτές ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόσφατα αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικού τακτ σε τέτοιες εσωκομματικές διαδικασίες, με αφορμή την επίθεση του Μητσοτάκη προς τον Παππά.

Παρά τις δυσκολίες, την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα κόμματα κατάφεραν να συνεργαστούν για την κατάθεση κοινής πρότασης σχετικά με την εργασιακή αποκατάσταση των εποχικών πυροσβεστών. Αυτή η πρωτοβουλία προήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας, τη Νέα Αριστερά και πιθανώς το ΚΚΕ.

Καθώς ο χρόνος προχωρά, θα αρχίσουν να αναδύονται νέα δεδομένα, κυρίως σε σχέση με την ψήφο του προϋπολογισμού και τις συζητήσεις για τον/την πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Αυτά τα θέματα παραδοσιακά ενισχύουν τις συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων και αυξάνουν τις πιθανότητες συνεργασίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυνατότητας αυτής είναι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Συνταγματικά, η δυνατότητα κατάθεσης νέας πρότασης έχει επανενεργοποιηθεί, καθώς έχει παρέλθει το απαιτούμενο εξάμηνο.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία της Βουλής αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τα περιθώρια συναίνεσης στις δικές της πρωτοβουλίες μειώνονται. Αυτό φάνηκε από την αποτυχημένη απόπειρα του Κωνσταντίνου Τασούλα να αντικαταστήσει τον επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και από την πεποίθηση που εξέφρασε σχετικά με την απροθυμία των κομμάτων να συναινέσουν, ανεξαρτήτως του προτεινόμενου προσώπου.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο