Η τριετής στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και οι παροχές που προγραμματίζονται, με βάση την προσέγγιση «λίγα σε πολλούς», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, σηματοδοτούν την αρχή μιας δύσκολης διαδικασίας για την επανασύνδεση της κυβερνητικής παράταξης με το κοινωνικό ρεύμα που υπήρχε κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναστρέψει την πτώση της δημοτικότητάς της, μόλις αρχίσουν να φαίνονται τα ορατά αποτελέσματα από το κυβερνητικό έργο.
Αυτός είναι ο στόχος του Μαξίμου, αλλά καθώς περνάει ο χρόνος από την πολιτική αφετηρία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και περιμένουμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις, οι διαφορετικές απόψεις μέσα στο γαλάζιο στρατόπεδο γίνονται πιο εμφανείς, είτε για τις αντιδράσεις στις εξαγγελίες είτε για την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική και την μελλοντική της απόδοση.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι η κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει την πτώση της, ζητώντας να κριθεί στο τέλος της θητείας της για το συνολικό έργο της (για όσα έκανε ή δεν έκανε). Ωστόσο, υπάρχουν βουλευτές και κομματικά στελέχη που ανησυχούν για την πιθανή μόνιμη φθορά της ΝΔ εξαιτίας των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Μετά τον αιφνιδιασμό από τις ευρωεκλογές, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να αρκούν για να μειώσουν την εσωκομματική δυσαρέσκεια.
Η απογοήτευση στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται να εντείνεται, με παρασκηνιακές συζητήσεις που φέρνουν νέες κριτικές προς κυβερνητικά στελέχη, καθώς οι αντιδράσεις από σημαντικές ομάδες όπως νοσοκομειακοί γιατροί, αστυνομικοί, εποχικοί πυροσβέστες και επιχειρηματίες του τουρισμού, είναι έντονες.
«Το αρνητικό κλίμα δεν μπορεί να εξομαλυνθεί εύκολα, υπάρχει σοβαρή καχυποψία στην παραδοσιακή βάση» αναφέρει βουλευτής από την Αττική, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχει «αναντιστοιχία μεταξύ κυβέρνησης, υπουργών και βουλευτών». Ένας άλλος βουλευτής συμφωνεί ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην «ουσιαστική επαναπροσέγγιση» μεγάλων εκλογικών ομάδων που έχουν απομακρυνθεί, αλλά επισημαίνει ότι το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί «αν αυτοί που πρέπει κινητοποιηθούν» για να υπάρξουν αποτελέσματα στην καθημερινότητα.
Αμέσως μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε σειρά δημόσιων εμφανίσεων από στελέχη του Μαξίμου, αλλά λιγότερο από βουλευτές, οι οποίοι δείχνουν πιο επιφυλακτικοί.
Δεν φαίνονται πρόθυμοι να υποστηρίξουν δημόσια τις κυβερνητικές θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα. «Ας έρθει και η ώρα των υπουργών να αντιμετωπίσουν τη σωρευμένη δυσαρέσκεια» λέει ειρωνικά ένας από αυτούς, θεωρώντας ότι «δεν περνούν εύκολα τα μηνύματα προς τους πολίτες, χρειάζεται συνεχής επικοινωνία και μεγαλύτερη πειθώ».
Εξορμήσεις
Οι βουλευτές, ειδικά αυτοί από τον απαιτητικό Βορρά, θα κληθούν άμεσα από το κόμμα να ενισχύσουν τις νεοδημοκρατικές ομάδες σε στοχευμένες εξορμήσεις στην περιφέρεια για να επικοινωνήσουν τα μέτρα της ΔΕΘ. Το Μαξίμου δεν θέλει να υπάρξουν εντάσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την εσωκομματική κατάσταση, γι’ αυτό προγραμματίζονται ασκήσεις ισορροπίας και μέγιστος συντονισμός, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η συζήτηση για μια πιθανή «στροφή» της ΝΔ.
«Η αντιπολίτευση προέρχεται από τα δεξιά και αυτό πρέπει να το προσέξουμε» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, επισημαίνοντας την ανάγκη της παράταξης να ξανασυνδεθεί με τη δεξιά βάση της.
«Προφανώς με ανησυχεί η άνοδος κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ» ανέφερε ο βουλευτής Β’ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος. «Υπάρχουν αρρυθμίες, πρέπει να βρούμε καλύτερο ρυθμό» σημείωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ταχύτερες ενέργειες σε ορισμένους τομείς.