15.2 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Η δήλωση του Χαρίτση για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα - «Μια...

«Η δήλωση του Χαρίτση για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα – «Μια ζωή γεμάτη μόχθο»»

«Συμπολίτες μας που ζουν και εργάζονται εδώ για δεκαετίες δεν έχουν τη δυνατότητα να γίνουν Έλληνες πολίτες, καθώς το θεσμικό πλαίσιο τους αντιμετωπίζει ως ξένους», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, με αφορμή την έκθεση του ΑΣΚΙ που επικεντρώνεται στην αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα.

Ο Χαρίτσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάλλει φραγμούς και δυσκολίες στις διαδικασίες για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας». Παράλληλα, επισήμανε ότι «τα συνταξιοδοτικά ζητήματα παραμένουν άλυτα, δημιουργώντας έτσι εργαζόμενους δύο ταχυτήτων».

«Εργαλειοποίηση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη»

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε την ανάγκη η ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει, τόσο συμβολικά όσο και έμπρακτα, την ευθύνη της για την ενίσχυση των αποκλεισμών και της περιθωριοποίησης εκείνων που έχουν ανανεώσει τη χώρα μας με την παρουσία τους.

Ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος στην έκθεση για την αλβανική μετανάστευση

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση:

«Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες. Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, που αφιερώνεται στην αποσιωπημένη εμπειρία της αλβανικής μετανάστευσης στην Ελλάδα. Στην έκθεση, κυριαρχεί η εικόνα μιας σακούλας στην οποία ένας μετανάστης συγκέντρωνε τις τηλεκάρτες που χρησιμοποιούσε για να επικοινωνεί με τους συγγενείς του που είχαν μείνει πίσω.

Αν και δεν γνωρίζουμε τις συνομιλίες τους, γνωρίζουμε τη ζωή των ανθρώπων που τις κρατούσαν: μια ζωή γεμάτη σκληρή εργασία, εκμετάλλευση και καθημερινές προκλήσεις από τους πολλαπλούς αποκλεισμούς και τις διακρίσεις της δεκαετίας του 1990.

Η έκθεση μας υπενθυμίζει τη ρατσιστική καχυποψία που υπήρχε τότε: οι Αλβανοί ήταν «επικίνδυνοι» ξένοι, ορατοί ως απειλή αλλά αόρατοι ως άνθρωποι. Ήταν αναλώσιμοι στο αναπτυξιακό θαύμα της «ισχυρής Ελλάδας», που στηριζόταν στην εργασία τους, ενώ ταυτόχρονα η πολιτεία αρνούνταν να αναγνωρίσει τα δικαιώματά τους και να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβασή τους στα δημόσια αγαθά.

Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες πρώτης και δεύτερης μεταναστευτικής γενιάς από την Αλβανία. Αν και τυπικά η κατάσταση έχει βελτιωθεί, το πρόβλημα παραμένει. Πολλοί συμπολίτες μας που ζουν και εργάζονται εδώ για δεκαετίες δεν μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες λόγω του θεσμικού πλαισίου που τους αντιμετωπίζει ως ξένους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να επιβάλλει φραγμούς και δυσκολίες στις διαδικασίες απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Τα συνταξιοδοτικά ζητήματα παραμένουν άλυτα, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων. Επιπλέον, η εργαλειοποίηση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη έχει εντείνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οδηγώντας σε στοχοποίηση των μεταναστών και των Ελλήνων πολιτών μεταναστευτικής καταγωγής.

Η έκθεση των ΑΣΚΙ μας θυμίζει την ιστορία αυτή, τα ξενοφοβικά πρωτοσέλιδα και την αντίσταση των μεταναστών. Αποτελεί μια ευκαιρία για σκέψη σχετικά με τους πολλαπλούς δρόμους της αντίστασης και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, καθώς και την αυτοπεποίθηση που εκφράζουν με το σύνθημα «τώρα μιλάμε εμείς».

Είναι επιτακτική ανάγκη να ακούσουμε αυτή τη φωνή. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την ευθύνη της στην ενίσχυση των αποκλεισμών και της περιθωριοποίησης των ανθρώπων που έχουν συμβάλλει στην ανανέωση της χώρας μας.

Πρέπει να επανεξετάσουμε πώς ο σκληρός πυρήνας της άκρας δεξιάς, με το σύνθημα «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ», έχει γίνει κανονικότητα στους δρόμους της χώρας μας. Η Αριστερά, η δική μας αριστερά, πρέπει να αφουγκραστεί και να δημιουργήσει χώρο για την έκφραση των διεκδικήσεων και της υπερηφάνειας των σύγχρονων μεταναστών.

Faleminderit. Ευχαριστούμε».

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο