Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώθηκε και είχε ως στόχο τη διατήρηση της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.
Σημαντικά θέματα στην ατζέντα
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία στις αρχές του 2025. Σε αυτή τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει ξανά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διατήρηση ήρεμων σχέσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, και οι δύο πλευρές τονίζουν τη σημασία της διατήρησης ήρεμων σχέσεων, αν και η ελληνική πλευρά δεν διαπιστώνει αυτή τη στιγμή την κατάλληλη βάση για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Μιλώντας στο ΟΤ FORUM την Τρίτη, ο Γεραπετρίτης επισήμανε ότι για να μπορέσουν να συζητήσουν με την Τουρκία, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχει ηρεμία και αποφυγή εντάσεων, προκειμένου οι συζητήσεις να είναι παραγωγικές.
Πολιτικός διάλογος και συνεργασία
Πριν από τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, είχε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό της, Μεχμέτ Μποζάι, στην Αθήνα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. Οι δύο υπουργοί έχουν αναπτύξει καλή συνεργασία, ειδικά όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΟΑΣΕ, προτείνοντας τον Τούρκο Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του γενικού γραμματέα.
Διμερείς σχέσεις και προκλήσεις
Η συζήτηση μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν κάλυψε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, με τις δύο πλευρές να αναζητούν λύσεις σε πρακτικά ζητήματα που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει εντάσεις. Ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν αφορούσε τις κτιριακές υποδομές των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών, κάτι που αναγνωρίζεται ως πρόοδος στη διάθεση για λύσεις.
Ο πολιτικός διάλογος εξελίσσεται σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον, όπου οι δύο πλευρές μπορούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους χωρίς να προκαλούνται εντάσεις, αν και παραμένουν σταθερές στις θέσεις τους.
Περιφερειακές εξελίξεις
Στη συνάντηση Παπαδοπούλου – Μποζάι, συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία, όπου οι εξελίξεις ανησυχούν και τις δύο χώρες, κυρίως λόγω του ενδεχόμενου προσφυγικού κύματος. Επίσης, αναφέρθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, μιλώντας στο OT FORUM, υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διεξάγονται σε «ήρεμα νερά», διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει υποχώρηση από τις θέσεις τους. Στόχος τους είναι να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή, διατηρώντας τις παραδοσιακές συμμαχίες τους.
Minister of Foreign Affairs, George Gerapetritis, met with Minister of Foreign Affairs of Türkiye @HakanFidan on the margins of the #NATO Ministers of Foreign Affairs Meeting in Brussels. 🇬🇷 🇹🇷 pic.twitter.com/JXhqu2KhIN
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) December 4, 2024