Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει τη θέση του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού στον πρέσβυ Μίλτωνα Νικολαΐδη, μετά την αποχώρηση της κ. Άννας Μαρίας Μπούρα για τις Βρυξέλλες, έχει προκαλέσει αίσθηση στους κεντροδεξιούς κύκλους. Πολλοί ανέμεναν ότι ο έμπειρος διπλωμάτης Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, θα αναλάμβανε την εν λόγω θέση.
Ο Μίλτων Νικολαΐδης, πριν την τοποθέτησή του, υπηρετούσε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη και μιλώντας άπταιστα την τουρκική γλώσσα, έχει συνεργαστεί στενά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε σημαντικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η εμπειρία του περιλαμβάνει επίσης τη θέση διευθυντή στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όταν αυτός ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, καθώς και τη συμμετοχή του σε όλες τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ερντογάν. Αυτό του δίνει μια βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων των τελευταίων δέκα ετών.
Οι κεντροδεξιοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την επιλογή του κ. Νικολαΐδη, υποστηρίζοντας ότι είναι πιο ήπιος σε σχέση με τον κ. Κούτρα και ότι αυτό ενδέχεται να είναι επιζήμιο σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τις συζητήσεις «στόματα ερμητικά κλειστά», ώστε να μην διαρρεύσουν πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες για το εθνικό αυτό ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο πολιτικού διαλόγου, εγκαταλείποντας τις διερευνητικές επαφές, κάτι που θυμίζει την περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαίωσε πρόσφατα το τέλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, αναφέροντας ότι μετά από 21 χρόνια και 64 γύρους, δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.
Ενδεικτικά, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Επί 21 χρόνια και μετά από 64 γύρους διερευνητικών επαφών δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία, όχι για την ουσία, αλλά ούτε καν για τη διαδικασία». Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει ελπίδα για πρόοδο μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025.
Στουρνάρας: Οι μεγάλες αμυντικές δαπάνες δεν μας επιτρέπουν να γίνουμε Ιρλανδία!
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους κεντροδεξιούς κύκλους είναι η πιθανή σύνδεση του κ. Νικολαΐδη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει φιλοδοξίες για την προεδρία της Δημοκρατίας. Υπάρχει ανησυχία μήπως διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες, καθώς η σύζυγος του κ. Νικολαΐδη είναι υποδιοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο κ. Στουρνάρας έχει εκφράσει πρόσφατα ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρκικά και τις αμυντικές δαπάνες, υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλες αμυντικές δαπάνες δεν μας επιτρέπουν να γίνουμε Ιρλανδία. Σε μια εκδήλωση για το βιβλίο του Τάκη Παππά, αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες της χώρας και τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία.
Καταλήγοντας, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.
Πηγή: Εστία της Κυριακής