9.7 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚατά της ΑΟΖ μας, υπέρ του ψευδοκράτους το γεράκι της Χάρις: Μια...

Κατά της ΑΟΖ μας, υπέρ του ψευδοκράτους το γεράκι της Χάρις: Μια επικίνδυνη στάση

Φίλιπ Γκόρντον, ο πιθανότερος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Καμάλα Χάρρις, υποψήφιας των «Δημοκρατικών», σε περίπτωση εκλογής της – Συνεργάτης των Ομπάμα και Κλίντον, υφυπουργός με σημαντική πολιτική εμπειρία σε εθνικά θέματα. Έχει υποστηρίξει θέσεις όπως «διχοτόμηση της Κύπρου όσο είναι καιρός» και έχει χαρακτηρίσει τη δήλωση ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ ως «μονομερή ενέργεια». Επιπλέον, έχει επισημάνει ότι «υπάρχει τουρκική παρουσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η οποία δεν είναι αποδεκτή από την κυπριακή κυβέρνηση». Έχει συγγράψει βιβλίο με τίτλο «Κερδίζοντας την Τουρκία», στο οποίο προτείνει μεγαλύτερη σύνδεση της Δύσεως με τους Τουρκοκυπρίους και έχει πιέσει για την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικού έθνους».

  • της Μύρνας Νικολαΐδου

Ενώ πολλοί Ευρωπαίοι αναμένουν την εκλογική νίκη της Καμάλα Χάρρις, ελπίζοντας σε μια συνεργασία με τον φιλοευρωπαίο σύμβουλό της, Φίλιπ Γκόρντον, αυτή η προοπτική δεν φαίνεται να ευνοεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κ. Γκόρντον εδώ και χρόνια εκφράζει ανθελληνικές απόψεις και είναι ένθερμος υποστηρικτής της στενής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Καμάλα Χάρρις, ο Γκόρντον αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής μιας μελλοντικής Δημοκρατικής κυβέρνησης. Είναι μέλος μιας κεντρικής ομάδας ειδικών εξωτερικής πολιτικής που έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας στρατηγικής των ΗΠΑ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχοντας υπηρετήσει και στις κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα ως υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα. Οι σχέσεις του με την ελληνική κοινότητα έχουν μακρά ιστορία, με αρνητικό πρόσημο.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2012, ο κ. Γκόρντον είχε εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια από την πλευρά της Ελλάδας για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), προτείνοντας ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να κατανοούν τις περίπλοκες συνθήκες της περιοχής και να προχωρούν σε συντονισμένες ενέργειες. Ουσιαστικά, κάλεσε την Ελλάδα να μην ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Διχοτόμηση της Κύπρου όσο είναι καιρός»!

Στο παρελθόν, ο Γκόρντον είχε υποστηρίξει τη διχοτόμηση της Κύπρου σε άρθρο του το 1997 στους New York Times, αναφέροντας πως αν δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για ένα ομοσπονδιακό κράτος, ίσως ήταν καιρός να εξεταστεί η επίσημη διχοτόμηση. Παρά την αναγνώριση ότι αυτή η ιδέα είναι αμφιλεγόμενη, υποστήριξε ότι η επίσημη διχοτόμηση δεν θα ήταν χειρότερη από την υπάρχουσα κατάσταση. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η διχοτόμηση θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαδικασία ένταξης της νότιας Κύπρου στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο Γκόρντον είχε υποστηρίξει ότι η διαίρεση της Κύπρου θα ήταν πιο εύκολη στις διαπραγματεύσεις από την επανένωση, προτείνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν ένα μέρος των εδαφών που καταλήφθηκαν το 1974 προκειμένου να αναγνωριστούν. Υποστήριξε ότι μια διχοτόμηση, ενισχυμένη από διεθνή στρατιωτική παρουσία, θα μείωνε τον κίνδυνο πολέμου.

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 2009, κατά τη διάρκεια ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του ως υφυπουργού Εξωτερικών, ο Γκόρντον κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Ομπάμα σχετικά με την «τουρκική κατοχή» της Βόρειας Κύπρου, στην οποία συμφώνησε, αλλά αναφερόμενος σε «τουρκική παρουσία» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αγνοώντας την έννοια της κατοχής.

Ένθερμος υποστηρικτής της Τουρκίας

Ο Γκόρντον έχει εκφράσει έντονα την υποστήριξή του προς την Τουρκία, επικρίνοντας τη διοίκηση Τραμπ για την προσέγγισή της απέναντι στη χώρα αυτή. Σε άρθρο του στο Foreign Affairs, τόνισε ότι η Τουρκία είναι κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας για τις ΗΠΑ και προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας πλήρους ρήξης στις σχέσεις τους. Ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν για να διατηρήσουν τη στρατηγική τους σχέση με την Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθεί η απομάκρυνση της Άγκυρας από τις δυτικές δυνάμεις.

Επιπλέον, ο Γκόρντον είχε εκφράσει απόψεις σχετικά με το Σκοπιανό, πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι η ΠΓΔΜ είχε λογικά επιχειρήματα για ζητήματα όπως η γλώσσα και ο ορισμός της υπηκοότητας.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια