Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚαταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα...

Καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη

"01 crossorigin="anonymous">


Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη που υπέβαλαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας καταψηφίστηκε με 159 ψήφους. Υπέρ ψήφισαν 141 από τους 300 βουλευτές.

Η τριήμερη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή είχε πολλές εντάσεις, μεταξύ των εκπροσώπων και των πρόεδρο των κομμάτων.

Σημειώνεται πως «όχι» ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος βουλευτήςΧάρης Κατσιβαρδάς

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, πρόκειται για την πρόταση δυσπιστίας που διήρκεσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Μάλιστα, λίγη ώρα πριν ανέβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής για την ομιλία του έγιναν γνωστές και οι παρατήσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου.

Μητσοτάκης: «Δεν δόθηκε ποτέ εντολή για συγκάλυψη»

ΟΚυριάκος Μητσοτάκηςτοποθετήθηκε στη Βουλή για τηνπρόταση δυσπιστίαςκατά της κυβέρνησης λέγοντας: «Θεωρώ την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ βαθύτερο από μία αφορμή για κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω για την αλήθεια γύρω από το δυστύχημα σύμφωνα με τη δική μου οπτική.

Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στη δοκιμασία των οικογενειών τους. Μόνο αυτοί έχουν τελικά το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία.

Η δικαιοσύνη θα αποτελέσει το βασικό τους στήριγμα για την υπόλοιπη ζωή τους.

Απευθύνομαι ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, ως πατέρας.Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι σε ένα αύριο με λιγότερες κραυγές και αλληλοκατηγορίες που οδηγούν τους πολίτες να μην πιστεύουν κανέναν και τίποτα. Για αυτό κράτησα χαμηλούς τόνους καιζήτησα συγγνώμη εξονόματος όλων όσων κυβέρνησαν επί δεκαετίεςχωρίς να αλλάξουν τα κακώς κείμενα των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Στα Τέμπη η πατρίδα μας συγκρούστηκε με τον κακό της εαυτό.Διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν μία στάση που ουδείς διανοήθηκε σε τραγωδίες όπως στηΜάνδρακαι στοΜάτι.

Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά. Αναρωτιέμαι, θυμάμαι στην επέτειο, στον πρώτο χρόνο,όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 αλλά δεν το κάναμε.

Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με τη δική σας.Είμαι πάντα εδώ. Τοποθετήθηκα πολλές φορές. Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση όπως πάντα έκανα σε αντίστοιχες διαδικασίες, αλλά και γιατί το λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση για λόγους αρχής, από την εξέταση των πορισμάτων. Δεν μιλήσαμε από την αρχή όσο θα έπρεπε. Και αυτό ήταν ένα σφάλμα.Φύτρωσαν απίστευτα σενάρια συνωμοσίας.

Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών.

Οι απαντήσεις Μητσοτάκη στους «μύθους»

Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μπάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους, νηφάλια, απέναντι σε μια κοινωνία καχύποπτη και θυμωμένη.Θα πω την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνομαι και θα κριθώ.

Θα ξεκινήσω με τονπαραπλανητικό ισχυρισμό του «Βήματος»για αλλοίωση των ηχητικών.Όλες οι συνομιλίες δεν ήταν εξαρχής στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών;

Ουδέποτε κρύψαμε αυτό που είχε συμβεί. Σας άκουγα κ. Φάμελλε και γυρνούσε στο μυαλό μου εκείνη η βραδιά. Άλλοι προσπάθησαν να κρύψουν σε άλλες συγκυρίες. Είδα ότι πιο φρικιαστικό είδα στη ζωή μου.Λέτε ότι μέλημά μου και σκέψη μου ήταν να πειράξω αυτούς τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Αυτή ήταν η έγνοια… πώς θα πειράξω τους διαλόγους;

Πάμε να δούμε και τηδιαστρέβλωσητην οποία επιχειρείτε να κάνετε. Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ,ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότιέγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή.Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;»,

Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την αλήθεια λέτε και μπαζώσαμε το χώρο. Γιατί να το κάνουμε αυτό;Για να συγκαλύψουμε τι ακριβώς με το μπάζωμα;Όταν ξέρετε ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν να πώς να σηκώσουν τα βαγόνια για να δούμε ποιοι ήταν από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Όλες αυτές οι θεωρίες περί ξυλολίου, βαγονιών, όλα αυτά ήταν σχέδιο της κυβέρνησης και έσπευσε να τα συγκαλύψει; Πώς τέτοια τερατουργήματα μπορούν να δημιουργούν την αίσθηση της δικαιοσύνης.

Ένας πραγματογνώμονας δεν επιβεβαίωσε τίποτα από όσα λέτε.Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Σας κοιτά στα μάτια (σ.σ. ο πρωθυπουργός κοίταξε προς τα θεωρεία προς τους συγγενείς των θυμάτων).Σας λέω την αλήθεια και δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε».

Φάμελλος: «Αποκρύπτετε τεχνηέντως όλα τα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών»

sokratis-famellos
Σωκράτης Φάμελλος | Eurokinissi

O πρόεδροςτης ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλοςανέφερε από το βήμα της Βουλής: «Γνωρίζατε κ. Μητσοτάκη τι έκαναν οι υπουργοί σας ή δεν γνωρίζατε; Είστε συνένοχος ή επικίνδυνος για πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη; Η κοινωνία πέτυχε σήμερα τις παραιτήσεις Μπρατάκου – Παπασταύρου.

Κύριε Πρωθυπουργέ δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς, δυσπιστεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Σε αυτή τη συντριπτική πλειοψηφία εμείς ανταποκριθήκαμε με αυτή την κοινή υποβολή (της πρότασης δυσπιστίας) και να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν θα πάρουμε την άδειά σας κ. Μητσοτάκη για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα, γιατί σήμερα ακούσαμε και από επίσημα χείλη απειλές. Όχι δεν απολογούμαστε σε κανένα, εμείς λογαριασμό δίνουμε στην κοινωνία, σ’ αυτήν απολογούμαστε, από αυτή παίρνουμε εντολές.

Αποκρύπτετε τεχνηέντως όλα τα στοιχεία, κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Φάμελλος, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεμπών.

«Θέλω να σας κάνω μία πρόταση κύριε Μητσοτάκη. Να θέσετε τον κύριοΦλωρίδηενώπιον των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών, να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους πει ότι δεν πρέπει να ασχολούνται με τα μπάζα».

«Φταίει η αντιπολίτευση για τα σκάνδαλα που έρχονται στη δημοσιότητα;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση ενώ τόνισε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, ήρθατε υποχρεωτικά στη Βουλή να εκτεθείτε, είτε θέλετε, είτε δεν θέλετε».

Ανδρουλάκης: «Στο Μαξίμου κ. Μητσοτάκη είστε ενοικιαστής, ο λαός θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσο νομίζατε»

nikos androulakis
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή | Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε καταθέσει την πρόταση μομφήςτόνισε: «Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να σπάσουμε την σιωπή που πήγε να επιβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία και φιλικά της ΜΜΕ, προσπαθήσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη».

«Ποιος πήρε τις συνομιλίες, ποιος της χάλκευσε και ποιος τις έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης», αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Στο Μαξίμου κ. Μητσοτάκη είστε ένας απλός ενοικιαστής – ο λαός θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσο νομίζατε και σχεδιάζατε», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ισχυρίστηκε πως οι βουλευτές της ΝΔ απέδειξαν ότι έχουν μηδενική ενσυναίσθηση, χειροκροτώντας τον κ.Καραμανλήστην χθεσινή του ομιλία.

Ο λαός μας διψά για αλήθεια και δικαιοσύνη, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στο έγκλημα των Τεμπών, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα