Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της ΕΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη υποβολής στοιχείων σχετικά με τους στόχους ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο της τακτικής της δέσμης αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, η Επιτροπή κινεί νομικές διαδικασίες κατά των κρατών μελών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο.
Απαιτήσεις συμμόρφωσης
Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος που δεν έχει υποβάλει τα απαιτούμενα στοιχεία για τα έτη 2020, 2021 και 2022. Η Επιτροπή έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή, δίνοντας στη χώρα δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις. Αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να προχωρήσει στην αποστολή αιτιολογημένης γνώμης.
Καθυστέρηση και συνέπειες
Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής καταδεικνύει την “επίμονη αδράνεια” της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επηρεάζει αρνητικά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας, σύμφωνα με τους Μανώλη Χριστοδουλάκη και Σάκη Αρναούτογλου από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Τονίζουν ότι η καθυστέρηση υποβολής στοιχείων δείχνει έλλειψη σοβαρής δέσμευσης για τη μετάβαση σε κυκλική οικονομία, κάτι που είναι κρίσιμο για το μέλλον όλων μας.
Η κυβέρνηση κατηγορείται για “ανεπαρκή προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις”, γεγονός που θέτει τη χώρα σε κίνδυνο σοβαρών κυρώσεων και υποβαθμίζει τις συλλογικές προσπάθειες για βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων. Οι δεσμευτικοί στόχοι ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης είναι αναγκαίοι για τη διασφάλιση του περιβαλλοντικού κεκτημένου και τη σωστή χρήση των φυσικών πόρων.
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την πίστη του σε ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων. Καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να αποφύγει περαιτέρω κυρώσεις και να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τους Έλληνες πολίτες και τις επόμενες γενιές.
Διαδικασίες κατά άλλων κρατών μελών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές σε άλλα κράτη μέλη, όπως το Βέλγιο και την Κύπρο, λόγω μη συμμόρφωσης με την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα. Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν προγράμματα μέτρων για την καλή κατάσταση των ευρωπαϊκών υδάτινων συστημάτων.
Κλίμα και ενέργεια
Επιπλέον, η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά διαφόρων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για τη μη υποβολή των εθνικών σχεδίων τους για την ενέργεια και το κλίμα. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτά τα κράτη παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και τους δίνει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν.