Η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στο Action 24 ξεκίνησε με το θέμα της μετανάστευσης, ειδικά μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις από το Βερολίνο. Ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση αντιμετώπισε τη μετανάστευση ως μία από τις πρώτες κρίσεις της. «Φέραμε το θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», είπε. Πρόσθεσε ότι «έχουμε μια δίκαιη αλλά αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό».
Ο υφυπουργός τόνισε ότι σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή που υπήρχε στη Μόρια, όπου υπήρχαν 30.000-35.000 άτομα σε άθλιες συνθήκες. Ανέφερε επίσης ότι «έχουμε ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο και τον Έβρο, και η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι σε καλύτερο επίπεδο».
«Απαραίτητη η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης»
Σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική, «δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση ή αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν». Σχολιάζοντας τη θέση της Γερμανίας, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι «δεν έχουμε χερσαία σύνορα με τη Γερμανία, επομένως ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος», αλλά διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση». Τόνισε ότι «είναι αναγκαία η απόλυτη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και της χώρας μας σε σχέση με το μεταναστευτικό», προσθέτοντας ότι «τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν». Κλείνοντας το θέμα, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση».
Για τη διαχείριση του νερού, ο υφυπουργός παρουσίασε ένα τριπλό σχέδιο που αφορά την Αττική, τα νησιά και μια ευρύτερη στρατηγική για τη διαχείριση του πόσιμου και αρδευτικού νερού. Τόνισε ότι «το 85% του νερού που χρησιμοποιούμε προορίζεται για άρδευση, και αυτό είναι ένα μεγάλο ποσοστό του νερού που χάνουμε».
«Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού θα είναι περιορισμένες»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «οι αυξήσεις θα είναι μόνο στο επίπεδο του πληθωρισμού, χωρίς ουσιαστική επίπτωση στους λογαριασμούς». Εξήγησε ότι «υπάρχει διακύμανση ανάλογα με την κατανάλωση, αλλά τίποτα δεν θα αλλάξει στην τσέπη του πολίτη». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν άλλα θέματα ακρίβειας που επηρεάζουν το κόστος ζωής, αλλά το νερό δεν είναι ένα από αυτά».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα των πισίνων στα νησιά, επισημαίνοντας ότι εντάσσεται στην πολιτική συνολικής διαχείρισης του νερού, που περιλαμβάνει αφαλάτωση και γεωτρήσεις. Υποσχέθηκε ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την Αττική», ενώ παράλληλα «φροντίζουμε και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει μια ευρύτερη πολιτική για το νερό, που αφορά και το πόσιμο και το αρδευτικό νερό.
«Στόχος μας οι τιμές στην αγορά να μειωθούν»
Όσον αφορά τα μέτρα για τις οικογένειες, ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε ότι «κάνουμε σοβαρή και συστηματική δουλειά», αναφερόμενος στα οικονομικά κίνητρα και την πολιτική στέγης. Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ανέφερε ότι «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 2 δισ. ευρώ, και αυτό θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του επόμενου έτους, διευρύνοντας τα ηλικιακά κριτήρια, κάτι που είναι σημαντικό».
Επικαλούμενος τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα κριτήρια στο πλαίσιο του εφικτού. «Μας ενδιαφέρει να μειωθούν οι τιμές στην αγορά, και γι’ αυτό εργαζόμαστε στις παρεμβάσεις για το Airbnb και τα 400 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις κλειστών σπιτιών», πρόσθεσε. Κατέληξε λέγοντας: «Για εμάς είναι σημαντικό τα νέα παιδιά και τα νέα ζευγάρια να πάρουν την απόφαση να αποκτήσουν σπίτι, και εμείς θα τους παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ