Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκαταστήσει το κλονισμένο της προφίλ στην αποτελεσματικότητα, καθώς πλησιάζει μια αναπόφευκτη αναμέτρηση με όσους έχουν προκαλέσει ρωγμές στη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, καθώς βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο κυβερνητικής θητείας.
Όλες οι πληγές που παραμένουν ανοιχτές ενόψει του πολιτικού ορίου του Σεπτεμβρίου υπενθυμίζουν τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης. Αυτές οι καταστάσεις αναγκάζουν το Μέγαρο Μαξίμου να στραφεί σε ζητήματα της καθημερινότητας που επηρεάζουν τους πολίτες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, προσπαθώντας να βρει τόσο βραχυπρόθεσμες λύσεις όσο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Αυτό θα αποτυπωθεί στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το Βελλίδειο εκθεσιακό κέντρο το Σαββατοκύριακο, καθώς αναμένεται να δώσει ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα. Η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία αποδεικνύει τη στρατηγική αυτή.
Έναν χρόνο μετά τη καταστροφή που προκάλεσε ο «Daniel» και τέσσερα χρόνια μετά τις πλημμύρες από τον «Ιανό», ο Πρωθυπουργός μαζί με Υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, κάνοντας ανακοινώσεις και υποσχέσεις για αποκατάσταση. Ωστόσο, οι κάτοικοι εξέφρασαν ξανά τη δυσαρέσκεια τους, ζητώντας αποζημιώσεις και προγράμματα μετεγκατάστασης.
Φαίνεται ότι η Θεσσαλία εξακολουθεί να είναι σημείο πίεσης για την κυβέρνηση, με τον Μητσοτάκη να παραδέχεται ότι «οι ζημιές και οι πληγές παραμένουν». Παρά τις εκδηλώσεις προόδου και συνεργασίας μεταξύ τοπικών και κεντρικών αρχών, οι παραλήψεις και οι καθυστερήσεις είναι ορατές, οδηγώντας τους πολίτες να απαιτούν περισσότερες και πιο άμεσες δράσεις για την αποκατάσταση της περιοχής, που έχει χαρακτηριστεί από το Μαξίμου ως έργο «εθνικής εμβέλειας».
Αφού η κυβέρνηση κατέγραψε τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων στις τοπικές εκλογές και ενώθηκε με αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Μητσοτάκης εστιάζει τη στάση του στη διαχείριση της καχυποψίας και της απογοήτευσης των πολιτών.
Νέα κυβερνητική σύνθεση περιλαμβάνει τρία μέλη από τη Θεσσαλία, γεγονός που δείχνει τη βούληση να υπάρξουν συγκλίνουσες προσπάθειες για την ανασύνθεση της περιοχής.
Οι πληγές από τις πυρκαγιές…
Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι μια πρόκληση για την κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό να αναχωρεί για τη ΔΕΘ με το βάρος των αρνητικών αντιδράσεων από την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πέρυσι ήταν οι πλημμύρες, φέτος οι φωτιές στην Βορειοανατολική Αττική, οι οποίες επεκτάθηκαν έως το Χαλάνδρι.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει και πάλι να εστιάσει στα μέτρα στήριξης των πληγέντων και στην αποκατάσταση της εικόνας της. Η εμπειρία από τη φωτιά επηρεάζει τη δημόσια perception σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων. Η επικοινωνία και η διαχείριση των καταστροφών μπήκαν στο επίκεντρο των κυβερνητικών συναντήσεων το καλοκαίρι.
«Μιλάμε για 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατανεμηθούν, πολύ χοντρικά, σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια για στήριξη και αποκατάσταση, και άλλα 1,5 δισεκατομμύρια για μεγάλα έργα υποδομής», δήλωσε ο Μητσοτάκης για τη Θεσσαλία. Ωστόσο, υπάρχει σαφής έλλειψη προετοιμασίας, με αποτέλεσμα οι πλημμυροπαθείς να παραμένουν ανήσυχοι μπροστά στο χειμώνα.
«Η Θεσσαλία πρέπει να είναι σε θέση να προμηθεύει νερό για να διατηρεί τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τη σημασία των έργων κατείσδυσης για την ορεινή υδρονομία.
…και στο ΕΣΥ
Η κυβέρνηση επίσης επισημαίνει τη σημασία ενίσχυσης των δομών Υγείας στη Θεσσαλία, όπου το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά ανακαινίστηκε και νέο κέντρο κατασκευάστηκε στο Μουζάκι. «Το ΕΣΥ αλλάζει», είπε ο Μητσοτάκης, αναφέροντας τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προσπάθειες για ενίσχυση του προσωπικού.
Ωστόσο, η επιχείρηση ανάκαμψης είναι δύσκολη λόγω της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, σκιάζοντας το βασικό κυβερνητικό αφήγημα για την μόνιμη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών.