Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εμφάνισή του στην εκπομπή «Αυτοψία» με τον Αντώνη Σρόιτερ, ανέφερε τις θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την οικονομία.
Η διαγραφή Σαμαρά
Σχετικά με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε «δυσάρεστη αλλά απαραίτητη», υπογραμμίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός «ξεπέρασε τα όρια». Εξήγησε ότι οι δηλώσεις του Σαμαρά κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης ήταν πολύ πιο ακραίες από προηγούμενες τοποθετήσεις του, γεγονός που τον οδήγησε να πάρει αυτή την απόφαση. «Δεν μπορώ να επιτρέψω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, ότι δήθεν κάνουμε μυστική διπλωματία ή ότι είμαστε ενδοτικοί», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο τον ενόχλησε περισσότερο ο Σαμαράς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αναφορά του για «χαριεντίσματα» με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια άτυπη συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι διαφωνεί με την άποψη του Κώστα Καραμανλή σχετικά με τη διαγραφή, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση προστατεύει το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης.
«Πάνω από 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός το 2027»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην οικονομία, δηλώνοντας ότι οι θεμελιώδεις αλλαγές που σχεδιάζονται θα οδηγήσουν σε βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 12 μειώσεις φόρων, οι οποίες θα συμπληρώσουν τις ήδη σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν γίνει.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί από 650 στα 830 ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 950 ευρώ. «Είμαστε απολύτως συνεπείς σε αυτή τη δέσμευση και εκτιμώ ότι ο μέσος μισθός θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ μέχρι το 2027», είπε. Σημείωσε ότι ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης είναι ήδη πάνω από 1.400 ευρώ.
Αναφερόμενος στην επιδοματική πολιτική, δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο τριετίας για τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται και για τη μεσαία τάξη.
Ελληνοτουρκικά ζητήματα
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Τουρκία παραμένει σταθερή στις θέσεις της, ενώ η Ελλάδα διατηρεί τις δικές της. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο για πιο βαθιά συζήτηση σχετικά με τις διαφορές μας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει και άλλα θέματα που εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αγγίξουμε», ανέφερε.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν κάποιοι ερμήνευσαν το καλό κλίμα μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου προέδρου ως ένδειξη ενδοτικότητας, τότε το λάθος είναι δικό τους.
Επίσκεψη στην Τανάγρα και στα Rafale
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη βάση των Rafale στην Τανάγρα, δηλώνοντας ότι πρόκειται για τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Επισήμανε τις δυνατότητές τους και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει επίσης 20 αεροσκάφη F-35, τα οποία διαθέτουν τεχνολογία Stealth και είναι δύσκολα ανιχνεύσιμα από ραντάρ.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την αύξηση τους, στο πλαίσιο της γενικότερης αύξησης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.