Πιέσεις, παρασκήνιο και έντονες διαβουλεύσεις συνθέτουν το σκηνικό μιας πιθανής ανατροπής των μέχρι τώρα πληροφοριών που ανέφεραν ότι το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, γνωστό ως Great Sea Interconnector, οδηγείται σε «ναυάγιο».
Παρά τις συστηματικές προσπάθειες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να υπονομεύσει το έργο, ρίχνοντας ευθύνες στην κυπριακή πλευρά, και παρά το ότι η ελληνική πλευρά (με την Κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ) μετατρέπει το ζήτημα σε πολιτικό αντί για οικονομικό, φαίνεται ότι οι πιέσεις από ΗΠΑ, Κομισιόν και Ισραήλ, καθώς και η επιθυμία αυτών να προχωρήσει ο GSI, έχουν επηρεάσει τη Λευκωσία και έχουν «επαναφέρει στην τάξη» την Αθήνα, η οποία είχε υποταχθεί στην Άγκυρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Κύπρο, υπάρχει πιθανότητα να επικυρωθεί συμφωνία πολύ σύντομα, ίσως και πριν την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην Ελλάδα στις 19 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να «κλειδώσει» η συμφωνία κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Υπάρχει πρόοδος. Θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις με βάση ένα μόνο κριτήριο: να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Να σας πω ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα είμαι στην Αθήνα για να δω τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ένα από τα κεντρικά θέματα στη συνάντησή μας θα είναι και αυτό. Είμαστε σε καθημερινή επαφή», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης στα ΜΜΕ.
Στην εκπνοή
Σύμφωνα με το κυπριακό AlphaNews Live, η ημερομηνία της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου στην Αθήνα δεν είναι τυχαία, καθώς τότε λήγει το νέο τελεσίγραφο της γαλλικής εταιρείας NEXANS, η οποία κατασκευάζει το καλώδιο που θα τοποθετηθεί.
Αν και κανείς δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του τελεσιγράφου, όλοι φαίνεται να λειτουργούν με βάση αυτό. Αυτό είναι πιθανώς ο λόγος που ο Υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, ακύρωσε αιφνιδίως το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Χιούστον.
«Δεν υπάρχουν πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατόν να καταλήξουμε σε συμφωνία για όσα συζητούνται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής Κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Τα τέσσερα «κλειδιά»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφαινόμενη αλλαγή πορείας από το «ναυάγιο» προς μια πιο αισιόδοξη κατεύθυνση οφείλεται σε τέσσερα κομβικά σημεία:
- Η κατανομή του κόστους έχει γίνει ισόποσα στη νέα ελληνική πρόταση. Αντί για το προηγούμενο 63% του κόστους που βάρυνε τους Κύπριους καταναλωτές και 37% τους Έλληνες, τώρα το ρίσκο κατανέμεται 50%-50%.
- Η σημαντική παρέμβαση του Ισραήλ, που δήλωσε την έντονη στήριξή του στον GSI, αναγνωρίζοντας ότι η ηλεκτρική διασύνδεση είναι κορυφαία προτεραιότητα.
- Οι ΗΠΑ και οι συνεχείς διαβεβαιώσεις τους προς όλες τις πλευρές ότι θα αποτραπούν οποιεσδήποτε τουρκικές παρεμβάσεις κατά του έργου.
- Η χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον GSI.