15.2 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Μέρκελ: Στα απομνημονεύματά της αναδεικνύει τον Αλέξη Τσίπρα και εξηγεί την απόφαση...

«Μέρκελ: Στα απομνημονεύματά της αναδεικνύει τον Αλέξη Τσίπρα και εξηγεί την απόφαση κατά του Σαμαρά»

Τα απομνημονεύματα της πρώην Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έχουν κυκλοφορήσει και περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες αναφορές στην Ελλάδα και την περίοδο της κρίσης, εκτός από τις αναφορές σε Τραμπ και Πούτιν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Μέρκελ αναφέρεται σε δύο σημαντικούς πρωθυπουργούς της μνημονιακής περιόδου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερα για τον Τσίπρα, τον περιγράφει ως «σαν σταρ» κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Στο κεφάλαιο που αφιερώνει στην ελληνική πολιτική, με τίτλο «ο δρόμος για την Ιθάκη», περιγράφει τη συνάντησή της με τον Τσίπρα σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά, όπου συζητούσαν για τα γεγονότα του 2015. Ο Τσίπρας της είχε εκφράσει την ανάγκη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να πείσει τον λαό να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Για τον Αντώνη Σαμαρά, αναφέρεται με δύο προτάσεις: ότι κέρδισε τις εκλογές μετά τον Γιώργο Παπανδρέου και ότι δεν εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί.

Θέσεις της Μέρκελ για ακροδεξιά και μεταναστευτικό

Η Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίζεται με πάθος τα 16 χρόνια της θητείας της στην ηγεσία της Γερμανίας στα απομνημονεύματά της με τίτλο «Ελευθερία», τα οποία κυκλοφορούν σε περίπου 30 χώρες.

Η πρώην καγκελάριος, σήμερα 70 ετών, κατηγορείται ότι άφησε τη Γερμανία εξαρτημένη από το φθηνό ρωσικό αέριο και ότι συνέβαλε στην άνοδο της ακροδεξιάς με την πολιτική της για το μεταναστευτικό.

Απούσα από την πολιτική σκηνή από το τέλος του 2021, η Μέρκελ επανέρχεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και τις προεκλογικές διαδικασίες στη Γερμανία ενόψει των πρόωρων εκλογών του Φεβρουαρίου.

Η Μέρκελ δέχθηκε σφοδρές κριτικές για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας το Σεπτέμβριο του 2015 διέταξε να μην επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες που φθάνουν στα γερμανικά σύνορα. Στα απομνημονεύματά της, εξηγεί τα κίνητρα πίσω από αυτήν την απόφαση και το «όραμά της για την Ευρώπη και την παγκοσμιοποίηση».

Αν και τονίζει τη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, υπογραμμίζει ότι η ευημερία και το κράτος δικαίου θα συνεχίσουν να κάνουν τη Γερμανία και την Ευρώπη ελκυστικούς προορισμούς για τους ανθρώπους.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, κατηγορήθηκε ότι η πολιτική της είχε καταστήσει τη Γερμανία εξαρτημένη από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Ωστόσο, σημειώνει ότι η συμφωνία για τον αγωγό Nord Stream 1 είχε υπογραφεί από τον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της εταιρείας.

Για τον Nord Stream 2, τον δεύτερο αγωγό που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, εξηγεί ότι ήταν δύσκολο να γίνουν αποδεκτές οι εισαγωγές ακριβότερων καυσίμων από τη στιγμή που είχε ήδη υπογραφεί η συμφωνία.

Η Μέρκελ δικαιολογεί την επιλογή της αυτή, επικαλούμενη την απόφαση του 2011 για την αποχώρηση από την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, δηλώνοντας ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μεταβατική λύση μέχρι την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η πρώην καγκελάριος προειδοποιεί κατά της επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αναγκαία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Γερμανίας.

Κανένας άλλος ηγέτης δεν δέχεται τόσες κριτικές στα απομνημονεύματά της όσο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο περιγράφει ως «έναν άνθρωπο που είναι συνεχώς σε επιφυλακή, φοβούμενος μήπως τον κακομεταχειρισθούν». Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να πιστεύει ότι ήταν σωστό να διατηρηθούν οι επαφές με τη Ρωσία, καθώς η χώρα είναι μία από τις δύο κύριες παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις και γείτονας της Ευρώπης.

Η Μέρκελ εξακολουθεί να υπερασπίζεται την αντίθεσή της στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, τονίζοντας ότι είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα την προστάτευε από την επίθεση του Πούτιν.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο