Το πολυαναμενόμενο βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη προκαλέσει «φωτιές» στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρεται στην ελληνική οικονομική κρίση και στις σχέσεις που είχε με τους Έλληνες πρωθυπουργούς κατά τη διάρκεια της 16χρονης θητείας της.
Αυτό το βιβλίο, με τίτλο «Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021» (Freiheit: Erinnerungen 1954-2021), αναμένεται να γίνει best-seller πριν καν κυκλοφορήσει.
Σχόλια από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαβάσει προσεκτικά τα απομνημονεύματα της Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι οι αναφορές της σχετικά με την Ελλάδα αποτελούν «την εκδίκηση της ιστορίας» για τα ψέματα που έχουν ειπωθεί κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρουν ότι η δημοκρατική κοινή γνώμη θα κατανοήσει ποιος ήταν ο πραγματικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στη σωτηρία της χώρας.
Αναφορές σε Έλληνες πρωθυπουργούς
Στο βιβλίο της, η Μέρκελ δεν κρύβει την κριτική της για τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας ότι με τον Παπανδρέου δεν είχαν κοινό σημείο συνεννόησης, ενώ για τον Σαμαρά είναι φειδωλή, επισημαίνοντας την «αποτυχία του να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις» που είχαν συμφωνηθεί. Αντίθετα, η συνεργασία της με τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να είναι πιο θετική, καθώς περιγράφει τη στιγμή που εκείνος ανακοίνωσε το δημοψήφισμα ως στρατηγική κίνηση που τους «αιφνιδίασε», αναγνωρίζοντας τη σκληρή μάχη που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. απέναντι στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό της τρόικας.
Αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τα απομνημονεύματα της Μέρκελ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από το αλήστου μνήμης «go back madame Merkel», φτάσαμε στην αντιπολιτευτική εργαλειοποίηση των απομνημονευμάτων της κ. Μέρκελ από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2024». Σημείωσε επίσης ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τόση αξία όσο και οι παρατηρήσεις της Μέρκελ για τα αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα.
Η οπτική του ΠΑΣΟΚ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε τις αναφορές της Μέρκελ, λέγοντας ότι η ελληνική κοινωνία έχει ήδη καταγράψει τις ευθύνες των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας. Τόνισε επίσης τις ευθύνες των συντηρητικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, για τη διαχείριση της κρίσης χρέους και την πατριωτική στάση του ΠΑΣΟΚ, που κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια μέσα στην ΕΕ.