25 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜετρό Θεσσαλονίκης: Παράδοση στις 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με τον Μητσοτάκη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παράδοση στις 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με τον Μητσοτάκη

Στις 30 Νοεμβρίου 2024, το μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 27 Αυγούστου. Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη / Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «μετά από πολλές υποσχέσεις που δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα και εν μέσω αμφισβητήσεων, είμαι ευτυχής που μπορώ να ανακοινώσω ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί, και δεν θα εγκαινιαστεί, στις 30 Νοεμβρίου 2024, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα. Καλώ τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη να οργανώσουμε μια μεγάλη γιορτή, γιατί η Θεσσαλονίκη το αξίζει».

«Έχουμε ξεφύγει από τις πρακτικές του παρελθόντος»

Όσον αφορά το έργο FlyOver, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θα ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές της άνοιξης του 2027».

Υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη αλλάζει και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έχει πραγματοποιήσει τόσα πολλά έργα στην περιοχή όσο η παρούσα κυβέρνηση. Πιστεύω ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αρχίζουν να το κατανοούν».

«Αναγνωρίζω απόλυτα την επιφυλακτικότητα και την καχυποψία απέναντι σε υποσχέσεις που έχουν ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εδώ δείχνουμε ότι έχουμε απομακρυνθεί από τις κακές πρακτικές, έχοντας αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε χρονοδιαγράμματα για έργα» τόνισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα στοιχεία που παρουσίασαν οι υπουργοί για τα έργα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύουν την αλήθεια των λόγων του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, δηλώνοντας ότι «μέσα στην επόμενη τετραετία, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο αντικαρκινικό και παιδιατρικό νοσοκομείο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι παρεμβάσεις που γίνονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στις υγειονομικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και Κέντρων Υγείας, δεν έχουν προηγούμενο για το ΕΣΥ». Η κυβέρνηση εκπονεί ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να αναστρέψει τις παλιές αδυναμίες του συστήματος υγείας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής σύγκλισης, που επιτυγχάνεται μέσω της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης, και ανέφερε ότι η ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr θα επιτρέπει σε όλους να παρακολουθούν την πρόοδο των έργων και να συμμετέχουν στη διαβούλευση, εξασφαλίζοντας την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα.

Η παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας erga.gov.gr

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr και τα 12+1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, ανακοινώνοντας ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων σε εθνικό επίπεδο με εκείνα της Ευρώπης, καθώς και η εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών.

«Πρέπει, αφού έχουμε ήδη επιλύσει τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, να διερωτηθούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τους παράγοντες που επιδρούν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις», είπε. Στην πλατφόρμα περιλαμβάνονται πάνω από 6.000 έργα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με διαθέσιμα κονδύλια 102 δισεκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικά προγράμματα έως το 2027.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από τη μεταπολιτευτική περίοδο και έπειτα» τόνισε.

Ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας ως Θεσσαλονικιός, εξέφρασε την περηφάνια του για την παρουσία του στην εκδήλωση και ανέφερε ότι η αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να εκμεταλλευτεί τις χαμένες αναπτυξιακές ευκαιρίες.

«Δουλεύουμε ώστε κάθε περιφέρεια, ειδικά η Κεντρική Μακεδονία, να αναπτύσσεται και να μην χάνει ευκαιρίες», σημείωσε ο υπουργός.

«Έχω βιώσει τις χαμένες ευκαιρίες», συνέχισε, εξηγώντας ότι πολλά χρόνια οι περιφέρειες ήταν παραμελημένες από την κεντρική πολιτική σκηνή και ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας ήταν κυρίως εστιασμένο στην Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι κατά την σχεδίαση των εθνικών εργαλείων ανάπτυξης, η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η διαρκής μέριμνα για τις επενδύσεις σε κάθε περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσουν μια ιδιαίτερη αναπτυξιακή ταυτότητα και να προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες και υψηλότερα εισοδήματα, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να παραμείνουν στον τόπο τους από επιλογή.

Αναφέροντας τις χαμένες ευκαιρίες της Ελλάδας στην ΕΕ, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι η χώρα έχει λάβει και δαπανήσει συνολικά 180 δισεκατομμύρια ευρώ για περιφερειακή σύγκλιση και συνοχή τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ωστόσο οι περιφερειακές ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται.

Επισημαίνοντας την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που μπήκαν στην ΕΕ μετά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αυτές οι χώρες έχουν παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη και έχουν αφήσει την Ελλάδα πίσω, η οποία υπήρξε θύμα της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της σύγκλισης με τις χώρες της ΕΕ αποδίδει καρπούς. «Ανέχουμε πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες της ΕΕ και η ανάπτυξή μας είναι διπλάσια τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο για να κλείσουμε την ψαλίδα» δήλωσε.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επισημαίνοντας ότι αυτές σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο διοίκησης του ελληνικού κράτους στο χρόνο.

«Όταν μιλάμε για επιτελικό κράτος, πολλοί δεν κατανοούν ότι αναφερόμαστε σε ένα συνεργατικό κράτος, που συνεργάζεται με τον πολίτη, καταγράφει τα προβλήματα και επιδιώκει τη συμμετοχή όλων», ανέφερε.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο