Μητσοτάκης: «Συνδυασμός τοξικότητας, ψέματος, λεφτόδεντρων, η συνταγή της αντιπολίτευσης»

0
9


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 το πρωί της Τετάρτης (29/05) ενόψει ευρωεκλογών, όπου στο μεγαλύτερο τμήμα της αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε πράγματι έναν πληθωρισμό τροφίμων πάνω από τον μέσο όρο» και πρόσθεσε:

«Μερικώς τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουν αποδώσει. Η ακρίβεια θα μειωθεί με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό.

Έχουμε περιθώρια παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αντιπολίτευση όταν τα βάζουμε με τις πολυεθνικές στηρίζει τα ολιγοπώλεια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τώρα πανευρωπαϊκά γιατί η φωνή μας στην Ευρώπη ακούγεται.

Μαγική λύση για την ακρίβεια δεν υπάρχει και σίγουρα δεν είναι αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση. Θα τίναζαν τη μπάνκα στον αέρα

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται 45 δισ. ευρώ, δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει. Έχει πιο μοντέρνο περιτύλιγμα αλλά ο ίδιος συνδυασμός τοξικότητας, ψέματος, λεφτόδεντρων, συνταγή που οδήγησε στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί.  Όποιος προτείνει οτιδήποτε στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό πρέπει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και ποιους φόρους θα βάλει.

Όταν αυξάνεται το κόστος παραγωγής είναι λογικό να αυξάνεται το κόστος παραγωγής.

Η χώρα ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, η φωνή της μετρά στην Ευρώπη.

Δεν απορρίπτουμε όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Είναι “χ” κάποιες από τις προτάσεις, όχι όλες, όπως εκείνες για την golden visa. Έχουμε βάλει ήδη περιορισμούς σε όσους αντιμετωπίζουν τα airbnb ως μπίζνα. Μελετάμε την αγορά του AirBnb σε μια λογική να δούμε στην Αθήνα πόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση και να απελευθερώσουμε ακίνητα για μακροχρόνια μισθωση. Έχουμε βάλει ήδη κανόνες για όσους αντιμετωπίζουν το AirBnb ως μπίζνα.

Κάνουμε έρευνες να επεκτείνουμε το πρόγραμμα “Σπίτι μου”.  Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω ποτέ στην περίοδο που πονέσαμε.

Οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αφορούν εργοδοτικές εισφορές. Θέλουμε να τις μειώσουμε κατά μία μονάδα. Όταν μας το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά αυτή θα είναι η πρώτη μείωση που θα κάνουμε. Θα συζητηθούν ενόψει του επόμενου προϋπολογισμού. Στη ΔΕΘ θα ακούσετε πιο συγκεκριμένα πράγματα.

Θέλουμε περισσότερη απασχόληση. Μελετάμε ένα νέο πλαίσιο παρεμβάσεων για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Υπάρχει πρόσθετο βάρος για την οικογένεια με παιδιά. Πρέπει να στηρίξουμε την εργαζόμενη μητέρα, με ολοήμερο σχολείο, με το πρόγραμμα “νταντάδες της γειτονιάς”.

Ο κ. Κασσελάκης λέει ότι λεφτά υπάρχουν. Και αυτό το έχουμε ξανακούσει από το 2009, από την αρχή της χρεωκοπίας. 

«Θαλάσσια πάρκα θα γίνουν»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν γιατί είναι ένα θέμα που αφορά αμιγώς την πατρίδα μας.

«Είναι σε ζώνες κοντά στα νησιά μας, για να προστατεύσουμε την θαλάσσια ζωή από την υπεραλίευση. Έγινε ανούσια συζήτηση γύρω από αυτό. Αν θέλει και η Τουρκία να κάνει στα δικά της θαλάσσια ύδατα, μας πέφτει λόγος; Ούτε στην Τουρκία πέφτει λόγος τι κάνουμε εμείς στη δική μας θαλάσσια ζώνη.

Η σχέση μας με την Τουρκία ήταν είναι και θα είναι δύσκολη. Δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα των σκέψεών της αλλά όχι με την ένταση που υπήρχε. Υπάρχει μία μεγαλύτερη άνεση στην απευθείας επικοινωνία και ένας σαφέστατος προσδιορισμός των κόκκινων γραμμών της ελληνικής κυβέρνησης.

Συνεργαζόμαστε καλύτερα στο μεταναστευτικό, έχουν μειωθεί οι παραβιάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε υπό έλεγχο το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού. Κάναμε μία σημαντική συμφωνία με την Τουρκία για χορήγηση βίζας εξπρές.

Είμαστε σε φάση συνολικής αξιολόγησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Οι ανάγκες αλλάζουν, ο πόλεμος αλλάζει. Θέλουμε να κάνουμε 30 τα Rafale από 24 που είναι σήμερα. Γι αυτό έχει σημασία η πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό Τουσκ για ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα ενισχύει αμυντικές πρωτοβουλίες καθώς μπορεί η αντιπυραυλική ασπίδα να είναι πιο σημαντική από προμήθεια άλλων πλοίων ή αεροπλάνων.»

Για τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός είπε: «Πιστεύω ότι στα Σκόπια καταλαβαίνουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής και θα την σεβαστούμε. Έχει μία πρόβλεψη για το όνομα. Αυτό που περιμένω από τον πρωθυπουργό τους είναι μία ρητή δήλωση ότι το όνομα της χώρας είναι “Βόρεια Μακεδονία”.

Είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό και όχι διμερές».

Ευρωεκλογές

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η ΝΔ πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατή. Έχει σημασία να είμαστε δυνατοί, ισχυροί στην Ευρώπη και να εξακολουθούμε ισχυροί και στην Ελλάδα.

Με ανησυχεί η αποχή σε κάθε εκλογή. Θέλουμε συμμετοχή, για αυτό κάναμε και την επιστολική ψήφο. ‘Εχουμε ένα λόγο να συσπειρώσουμε τους πολίτες που μας ψήφισαν. Θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε.

Το 41% είναι οι πολίτες που μας ψήφισαν, όχι εμείς. Δεν είναι άλλοθι αλαζονείας. Μας ασκούνε κριτική για το 41%. Όσο πιο καλό το αποτέλεσμα για τη ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή πρόσθετη εντολή θα έχουμε από τους πολίτες μας.

Η τετραετία είναι τετραετία επειδή όλοι κρινόμαστε σε βάθος. Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. 

Πάντα είναι παρών με τον τρόπο του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πέρασαν επτά χρόνια από τον θάνατό του. Η πολιτική του παρακαταθήκη είναι στην κρίση του ελληνικού λαού. Μου λείπουν οι συμβουλές του. Αισθανόμαστε ότι κάπου είναι και μας βλέπει.

Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον αποψινό τελικό. Βλέπω μομέντουμ. Μου θυμίζει 2004. Θα δω τον αγώνα στο σπίτι μου με ένα καλό μπάρμπεκιου και καλούς φίλους. Ελπίζω ότι είμαστε στην αρχή ενός πολύ καλού καλοκαιριού για τον ελληνικό αθλητισμό.»

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού: