«Ναι μεν, αλλά» στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές – Ικανοποίηση για τη Νέα Αριστερά

0
8


Θετικά μηνύματα αλλά χωρίς την επίτευξη του στόχου για την Κουμουνδούρου.

Οι 13 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, αντί για τις 23 μονάδες των εθνικών εκλογών,  η διατήρηση της δεύτερης θέσης και η μη δικαίωση των πρώην συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Νέας Αριστεράς, που έμειναν μακριά από το 3% ήταν οι λόγοι που προσέφεραν ικανοποίηση στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που είχε εκφράσει ο Στέφανος Κασσελάκης, για ποσοστό πάνω από το 20%, αλλά ούτε και η διατήρηση του αποτελέσματος της εθνικής κάλπης.

Πώς δικαιολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χθεσινά αποτελέσματα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του κατά την εκλογική βραδιά επιχείρησε να αιτιολογήσει το αποτέλεσμα που ήταν κατά σχεδόν 3% μικρότερο σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και το γεγονός ότι η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ μειώθηκε από τις έξι στις δυο μονάδες «είμαστε ένα κόμμα το οποίο έχει περάσει πάρα πολλά μετά τη διπλή οδυνηρή ήττα πέρυσι».

«Περάσαμε από δύο διασπάσεις, από μια πορεία μεγάλης μεταβλητότητας, μέχρι να φτάσουμε στο μόνο ευρωψηφοδέλτιο το οποίο το επέλεξε η κοινωνία η ίδια. Και γι’ αυτό πρέπει όλοι οι φίλοι και όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάρα πολύ υπερήφανοι για τον εαυτό τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα με μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι εμφανές πως το κόμμα στην περιφέρεια έδειξε πως είναι πιο αδύναμο από ποτέ.

Προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ η αποχή

Βέβαια, τα στελέχη αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης εστίαζαν στη φθορά της Νέας Δημοκρατίας και στην αποδοκιμασία από τους πολίτες που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η πλειοψηφία όχι μόνο κάτω από τον πήχη του 33% που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και από το 30% με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει «οι άλλοι με τεράστια χρέη και ύποπτα κονδύλια για διαφημίσεις, συμβούλους, κομματικές δαπάνες, απέναντι σε εμάς που μέσα στα μέτρα μας και καθαρά, μείναμε ηθικοί όπως έπρεπε. Απέναντι σε εκείνους, καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%.

«Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει. Αυτό είναι μια επιλογή του ελληνικού λαού» δήλωσε έξω από την Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το κλίμα στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανίζονταν βέβαιοι πως επιβεβαιώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης κεντροαριστεράς την ώρα μάλιστα που κάποιοι περίμεναν την κατάρρευση του, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά και συμπλήρωναν ότι  «είναι πλέον στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου», με τη διευκρίνιση πως πάντα οι συζητήσεις θα γίνουν από τη βάση.

Εντούτοις ο προβληματισμός στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι έκδηλος αναφορικά με την αποχή. «Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες που απείχαν όχι γιατί είναι απολιτίκ, αλλά επειδή έχουν δυσαρεστηθεί από τους πολιτικούς» έλεγαν στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου βλέποντας ως στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών