Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι ασφαλισμένοι του ΕΣΥ, καθημερινά φέρνουν στο φως τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας με τις καταγγελίες τους ότι η κυβέρνηση διαψεύδει την πραγματικότητα σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας του.
Μετά την ανησυχητική αποκάλυψη που έγινε σήμερα (4/9) από την Κρήτη, σύμφωνα με την οποία στην παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ εργάζονται ψυχίατροι ενηλίκων λόγω έλλειψης παιδοψυχολόγων, οι συνδικαλιστές γιατροί επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των πολιτών και τονίζουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.
Πολλές νέες αποκαλύψεις, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι το ΕΣΥ πλησιάζει σε κατάρρευση. Η ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει σκηνές διάλυσης που προκαλούν οργή. «Ασθενείς που αγωνιούν, περιμένουν ώρες για απλές ιατρικές πράξεις, και το ΕΣΥ έχει γίνει ο μεγάλος ασθενής», σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Mega.
«Οι αναμονές για χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία φτάνουν έως και τα τρία χρόνια, ενώ οι συνάδελφοί μας καταρρέουν από την πίεση των εφημεριών»
Σύμφωνα με νέα έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία έρχεται στο φως μέσω του σταθμού, υπάρχουν σοκαριστικά στοιχεία:
- Ασθενοφόρο για καρδιακό επεισόδιο από κέντρο Υγείας καθυστέρησε 3,5 ώρες να φτάσει από τον Λαγκαδά.
- Για μια απλή αλλαγή γάζας, χρειάστηκα μια εβδομάδα για να μου την αλλάξουν, και δεν με δέχονταν στα ιατρεία. Προσπάθησα να κλείσω ραντεβού online και οι διαθέσιμες ημερομηνίες ήταν μετά από έναν μήνα.
- Οι μεγάλες αναμονές είναι το κύριο πρόβλημα, με πολλούς πολίτες να διαμαρτύρονται και να υποφέρουν.
Οι παραπάνω περιγραφές επαληθεύουν τις πληροφορίες για την σταδιακή κατάρρευση του ΕΣΥ.
Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το ΕΣΥ
Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις προσωπικού στη Θεσσαλονίκη είναι σοβαρές και δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα:
- Στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», μόνο 4 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες είναι σε λειτουργία.
- Στο «Παπαγεωργίου», υπάρχουν 397 κενές οργανικές θέσεις, με τις 212 να καλύπτονται από ελαστικές μορφές εργασίας. Η λίστα αναμονής για χειρουργεία φτάνει τα 10.000 περιστατικά.
- Στο «Ιπποκράτειο», οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν το 30% σε όλες τις ειδικότητες, κυρίως σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Πάνω από 50% έλλειψη στους τραυματιοφορείς.
- Στον «Άγιο Δημήτριο», υπάρχουν 78 κενές οργανικές θέσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Το 40% των χειρουργικών αιθουσών στη Θεσσαλονίκη παραμένουν κλειστές λόγω υποστελέχωσης. Οι αναμονές για χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία φτάνουν έως και τα τρία χρόνια. Οι συνάδελφοι καταρρέουν από την πίεση».
Και η κατάσταση είναι παρόμοια σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα:
- Στην Έδεσσα, έκλεισε η ΜΕΘ και οι γιατροί της μετακινήθηκαν στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, ενώ υπάρχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων και οι τρεις χειρουργικές αίθουσες υπολειτουργούν.
- Στη Φλώρινα, λειτουργεί μόνον ένας καρδιολόγος στην καρδιολογική κλινική, και οι εφημερίες καλύπτονται με μετακινήσεις από άλλες περιοχές.
- Στην Ξάνθη, υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι παθολόγοι, με τη ΜΕΘ κλειστή εδώ και τρία χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού.
- Στη Δράμα, οι ελλείψεις κυρίως στους παθολόγους είναι τραγικές.
Ενώ η κατάσταση είναι ανησυχητική, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζει τις καταγγελίες ως προπαγάνδα κατά του ΕΣΥ. Το δήλωσε αυτό πρόσφατα σε επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Μεταξά». Παράλληλα, στην Κρήτη, οι υγειονομικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται ξανά για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, προγραμματίζοντας κινητοποιήσεις.
Παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 6/11
«Δεν μπορούμε να εργαστούμε υπό αυτές τις εξαντλητικές συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ώστε το κράτος να εξοικονομήσει χρήματα προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης και καλούν τον κόσμο σε παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 6/11. Το σύνθημά τους είναι:
“Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα”