13.6 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Νόμος εκλογών, πολιτικές τάσεις και η σκιά του Σαμαρά»

«Νόμος εκλογών, πολιτικές τάσεις και η σκιά του Σαμαρά»

Στην πολιτική σκηνή, το ζήτημα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο φαίνεται να προκαλεί αντιπαραθέσεις. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε το 33,6% των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα σταθερό εκλογικό σύστημα που θα προσφέρει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του Παύλου Μαρινάκη, έσπευσε να διαψεύσει οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο in ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, αν και υπάρχουν φήμες για προτάσεις που κυκλοφορούν στο Μαξίμου. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η δήλωση του υπουργού Υγείας δεν ήταν τυχαία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει το περασμένο καλοκαίρι ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις γύρω από αυτό το ζήτημα δίνουν την εντύπωση ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τακτικισμούς παρά για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Πολιτικό σύστημα και εκλογικός νόμος

Το τρέχον εκλογικό σύστημα παρέχει μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα αν αυτό συγκεντρώσει ποσοστό 25% ή μεγαλύτερο, με πρόσθετες έδρες ανά 0,5% επιπλέον ψήφων. Υπάρχει η ανάγκη να εξεταστεί η αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5% ή η αναθεώρηση του ποσοστού αυτοδυναμίας.

Προς το παρόν, σχεδόν όλοι εντός της Νέας Δημοκρατίας συμφωνούν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για συζητήσεις σχετικά με αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Αν μια τέτοια συζήτηση διεξαγόταν σοβαρά, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας της κυβέρνησης, υποδηλώνοντας ότι η αυτοδυναμία είναι ένα άπιαστο όνειρο και ότι απαιτούνται τεχνικές λύσεις για να αποφευχθεί η κυβερνητική αστάθεια. Επιπλέον, η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αποτυχία στην αντιμετώπιση των διαρροών ψηφοφόρων προς τα δεξιά.

Τα «αγκάθια» των δημοσκοπήσεων

Οι δημοσκοπικές μετρήσεις δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης, με την κυβερνητική φθορά να είναι εμφανής. Οι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο περαιτέρω κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού, ειδικά μετά την υψηλή αποχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο θα μπορούσε να επιδιώξει να λύσει το πρόβλημα της πιθανής ακυβερνησίας με τεχνητούς όρους. Αν οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, τότε αυτά θα πρέπει να αλλάξουν πορεία, καθώς ένα λιγότερο αναλογικό εκλογικό σύστημα δεν θα επιλύσει την κρίση εκπροσώπησης.

Εάν προταθεί νέος εκλογικός νόμος και το κατώφλι εισόδου ανέβει στο 5%, τα μικρότερα κόμματα θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις. Κόμματα όπως η Φωνή Λογικής και η Νίκη θα κληθούν να απαντήσουν σε υπαρξιακά ερωτήματα, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος θα μπορούσε να ενισχυθεί. Αντίστοιχα, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν δικές τους προκλήσεις με την κρίση που τα χαρακτηρίζει.

Ανεξαρτήτως των σεναρίων, αυτό που απασχολεί τους γαλάζιους βουλευτές και την κυβέρνηση είναι η κατάσταση γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά. Πολλοί βουλευτές δηλώνουν «μουδιασμένοι», και η διαχείριση της επικείμενης συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό τεστ για τις εσωκομματικές ισορροπίες της ΝΔ.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο