Η Βουλή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας εσωτερικής πορείας των κομμάτων. Ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε σε πολλές διασπάσεις εντός και εκτός Βουλής, σε συνδυασμό με την ανανεωμένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα ενόψει της ψήφου κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως του κατώτατου μισθού και του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ και ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει την ευκαιρία να προετοιμαστεί για τις επόμενες κοινοβουλευτικές μάχες από το γραφείο του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο της Βουλής. Οι αλλεπάλληλες διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε με 47 έδρες και γρήγορα περιορίστηκε σε 36 και τελικά σε 29, έχουν συμβάλει σε αυτή την κατάσταση.
Στο μεσοδιάστημα, έχουν δημιουργηθεί νέα κόμματα όπως η Νέα Αριστερά και το κόμμα του Κασσελάκη. Στη νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη θα είναι αυτό που θα εκφράζει πρωτίστως την αντιπολίτευση.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων θα είναι κρίσιμη, καθώς ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να καταθέσει μόνο του πρόταση δυσπιστίας, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προχωρήσει σε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τα Τέμπη, η οποία απαιτεί 30 υπογραφές.
Η «κάντο όπως ο Τραμπ» Δεξιά της ΝΔ
Στον πολιτικό χώρο δεξιά της ΝΔ παρατηρείται επίσης κινητικότητα, καθώς οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων βλέπουν τις διεθνείς εξελίξεις να τους ευνοούν. Κόμματα όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, πανηγυρίζουν για τη νίκη του Τραμπ και παρακολουθούν τις εξελίξεις στη ΝΔ μετά την αποπομπή του Σαμαρά.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος προέτρεψε τους βουλευτές να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον γκλομπαλισμό, δηλώνοντας: «Θα ξανακάνουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες περήφανους, θέλουν δεν θέλουν κάποιοι». Παρά το κάλεσμα, η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κομμάτων του χώρου είναι εμφανής, όπως φάνηκε και από τον χειρισμό του κ. Βελόπουλου κατά τη συζήτηση για πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που ανάγκασε τη Νίκη να συνεργαστεί με τους Σπαρτιάτες, αλλά όχι με τον ίδιο.
Η δεξαμενή των «21» ανεξαρτήτων
Επιπλέον, η ομάδα των 21 ανεξάρτητων βουλευτών, που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους, είναι πιθανό να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτοί οι βουλευτές είναι ποικιλόμορφοι και ομαδοποιημένοι με βάση τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, οι Αντώνης Σαμαράς, Λευτέρης Αυγενάκης, και Μπαράν Μπουρχάν.
Για να σχηματιστεί οποιαδήποτε νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, απαιτείται η συμφωνία τουλάχιστον 10 βουλευτών, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν από κοινού σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής.
Η ΝΔ διατηρεί ισχυρή πλειοψηφία με 155 βουλευτές, που δεν φαίνεται να απειλείται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Η καρατόμηση του Αντώνη Σαμαρά έχει προκαλέσει ανησυχία στους βουλευτές και στελέχη, καθώς προήλθε από μια μακρά περίοδο εσωκομματικής αμφισβήτησης και έντονων ερωτήσεων προς τους υπουργούς από 19 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτή τη στιγμή, ενόψει του προϋπολογισμού, οι ενημερώσεις προς τους βουλευτές έχουν σταματήσει.