36.7 C
Athens
ΑρχικήΠολιτικήΟ ανασχηματισμός ως ένα δυναμικό restart για την κυβέρνηση - Στόχος η...

Ο ανασχηματισμός ως ένα δυναμικό restart για την κυβέρνηση – Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας


Ανακατεύοντας την «τράπουλα» περισσότερο από κάθε άλλη φορά συνολικά σε 10 Υπουργεία, κάνοντας αλλαγές στην κορυφή 5 εξ αυτών (με τρία δυναμικά come back, μία μετακίνηση, μια αναβάθμιση και την έξοδο 4 κορυφαίων Υπουργών), επιφέροντας αλλαγές σε 10 υφυπουργούς και με την προσθήκη ενός παλαιού και πολύ στενού συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου προς ενίσχυση του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε με τον χθεσινό ανασχηματισμό ένα δυναμικό restart της κυβέρνησης.

Τι σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός

Στόχος να εκπέμψει ένα διττό ηχηρό μήνυμα. Αφενός ότι έχει την ειλικρινή βούληση για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Αφετέρου ότι ανέγνωσε σωστά το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών «σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα» και επέλεξε τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα για να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα, ώστε να επιταχύνει την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί και να κριθεί εν συνόλω στο τέλος της τετραετίας.

Τα τηλέφωνα είχαν ξεκινήσει από το πρωί και κατόπιν ανακοινώθηκε η αναβολή του προγραμματισμένου Υπουργικού Συμβουλίου με την παλαιά σύνθεση. Ο κύβος είχε ριφθεί από το ίδιο βράδυ της πύρρειου νίκης της ΝΔ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Και αφού ο Πρωθυπουργός έπαιξε λίγο καθυστερήσεις για να σταθμίσει καλύτερα τα δεδομένα και να συνθέσει το «παζλ» που ο ίδιος έκρινε καλύτερο, δεν υπήρχε πλέον λόγος για άλλη αναβολή.

Άπαντες σε κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ καθόντουσαν σε αναμμένα κάρβουνα. Και μία ώρα επιπλέον καθυστέρησης των επίσημων ανακοινώσεων μόνο στα κατεβασμένα μολύβια θα συνέβαλε, σε μια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να πατήσει το γκάζι με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Ανασχηματισμός: Η εντολή που θα δώσει ο Μητσοτάκης σήμερα

Αυτή είναι και η εντολή που θα δώσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει με τη νέα του σύνθεση στις 10:00 το πρωί. Το σήμα κατατεθέν του θα είναι η «αποτελεσματικότητα» σε συνδυασμό πάντα με τη συμπεριφορά. «Σεμνά και ταπεινά» θα είναι το «μότο» του προς τα νέα στελέχη της κυβέρνησης, διαμηνύοντας ότι φαινόμενα αλαζονείας δεν θα γίνουν ανεκτά. Και τονίζοντας ότι άπαντες πρέπει να είναι γειωμένοι στην κοινωνία και να σκύβουν καθημερινά πάνω από τα μείζονα προβλήματα των πολιτών, αναζητώντας όλα τα διαθέσιμα «όπλα» για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι 5 νέοι Υπουργοί και 11 Υφυπουργοί που προσήλθαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία τους εστίασαν στην αποτελεσματικότητα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να εργαστούν εντατικά και σκληρά για να βελτιώσουν τη ζωή των Ελλήνων, ιεραρχώντας ήδη τις προτεραιότητές τους. Στο «λίγα λόγια, πολλή δουλειά», συνοψίζονται οι δηλώσεις τους.

Ανασχηματισμός: Οι προτεραιότητες για την επόμενη μέρα

Ακρίβεια, αγρότες και περιφέρεια και αποτελεσματικότερο κράτος με κοινό στόχο την καλύτερη καθημερινότητα, είναι εξάλλου οι προτεραιότητες που σηματοδοτούν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι επιλογές ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος του Πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβαν δύο βουλευτές από τη Θεσσαλία (Κ. Τσιάρας – Χ. Κέλλας), ώστε μαζί με τις τροποποιήσεις που θέλει να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ε.Ε, να αντικατοπτριστεί και η έμφαση που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην αποκατάσταση των πληγών της Θεσσαλίας η οποία ακόμα παλεύει να στηθεί στα πόδια της μετά τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο | Eurokinissi

Η εμπιστοσύνη στην Κ.Ο της ΝΔ

Παράλληλα, οι επιλογές του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Καβάλας) στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και του Κώστα Γκιουλέκα (Α’ Θεσσαλονίκης) είναι σαφές πως πέραν του επιχειρησιακού στοιχείου και των ικανοτήτων τους στοχεύει και στην ενίσχυση της φωνής της κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ πιέστηκε στις ευρωεκλογές από μικρότερα κόμματα στα δεξιά της.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον χθεσινό ανασχηματισμό θέλησε ως φαίνεται να καταδείξει και την εμπιστοσύνη που έχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Αφού αξιοποίησε για πρώτη φορά μόνο γαλάζια στελέχη που δίνουν καθημερινά τις μάχες εντός της Βουλής και «ίδρωσαν τη φανέλα» προεκλογικά στις περιφέρειες υπερασπιζόμενοι το κυβερνητικό έργο, αποφεύγοντας όπως έχει κάνει στο παρελθόν τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που έμειναν με την πίκρα, προσδοκώντας ότι θα ανταμειφθούν για τις δύσκολες αποστολές που ανέλαβαν σε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές για παράδειγμα ή ως εισηγητές σε νομοσχέδια «φωτιά». Ουδείς πάντως πλην του Σταύρου Κελέτση δεν το εξέφρασε, τουλάχιστον δημοσίως.

Αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείου του Μαξίμου

Στο μεταξύ, η μετακόμιση του μέχρι πρότινος Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα στο ευρωκοινοβούλιο οδηγεί και σε επικείμενες αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο έως τώρα αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού, Χρήστος Ζωγράφος, αναβαθμίζεται σε Διευθυντή. Ο έταιρος αναπληρωτής Γιώργος Ευθυμίου, αναλαμβάνει χρέη διευθυντή Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων με γενικό συντονιστικό ρόλο, ενώ ρόλο συμβούλου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο έως σήμερα διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου», Πάνος Αμυράς.

Από την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τα 4 Υπουργεία που άλλαξαν ηγεσία σε επίπεδο κορυφής, κάνοντας την αρχή από το Υπουργείο Εσωτερικών, για να δει από κοντά το παλιό του γραφείο, όπως είπε σε πηγαδάκια με τους κυβερνητικούς συντάκτες χθες μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές που επέφερε ο ανασχηματισμός

Οι 3 νέοι Υπουργοί που επέστρεψαν

 • Ανάπτυξης – Τάκης Θεοδωρικάκος
 • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Κώστας Τσιάρας
 • Μετανάστευσης και Ασύλου – Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η μετακίνηση και η αναβάθμιση Υπουργού

 • Εργασίας – Νίκη Κεραμέως (από Υπουργός Εσωτερικών)
 • Εσωτερικών – Θεόδωρος Λιβάνιος (από Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών)

Οι 4 υπουργοί που βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης

 • Κώστας Σκρέκας – πρώην Υπουργός Ανάπτυξης
 • Λευτέρης Αυγενάκης – πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
 • Δημήτρης Καιρίδης – πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
 • Δόμνα Μιχαηλίδου – πρώην Υπουργός Εργασίας

Οι 11 νέοι Υφυπουργοί – οι 7 πρώτη φορά

 1. Γιώργος Μυλωνάκης – Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ
 2. Χρίστος Δήμας – Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
 3. Βασίλης Σπανάκης – Εσωτερικών
 4. Κώστας Γκιουλέκας – Μακεδονίας – Θράκης
 5. Κώστας Καραγκούνης – Εργασίας
 6. Βασίλης Οικονόμου – Υποδομών και Μεταφορών
 7. Ζωή Ράπτη – Ανάπτυξης
 8. Ιάσων Φωτήλας – Πολιτισμού
 9. Κατερίνα Παπακώστα – Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής
 10. Χρήστος Κέλλας – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 11. Στέφανος Γκίκας – Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Οι 7 Υφυπουργοί που βγήκαν εκτός

 1. Χάρης Θεοχάρης – πρώην Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
 2. Στάθης Κωνσταντινίδης – πρώην Μακεδονίας – Θράκης
 3. Χριστίνα Αλεξοπούλου – πρώην Υποδομών και Μεταφορών
 4. Μάξιμος Σενετάκης – πρώην Ανάπτυξης
 5. Μαρία Κεφάλα – πρώην Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
 6. Σταύρος Κελέτσης – πρώην Αγροτικής Ανάπτυξης
 7. Γιάννης Παππάς – πρώην Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Google News
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Τραμπ: «Θα τελειώσω τον τοίχο στο Μεξικό, ας σώσουμε το έθνος μας»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε επίσημα την υποψηφιότητα του κόμματός του, των Ρεπουμπλικανών, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του στο Μιλγουόκι το...

Η Ursula von der Leyen εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής για δεύτερη θητεία

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να παρατείνουν τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά τους φόβους ότι δεν...

Ο Δραγασάκης αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτησή του από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας υπέβαλε το πρωί της Πέμπτης ο ιστορικός βουλευτής της Αριστεράς και επί χρόνια βουλευτής...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Sie haben die gute Nachricht verkündet: Große Freude für Sia Kosioni & Kostas Bakoyannis nach 7 Jahren – “Rain” wünscht

Heute, am 22. Juli, feiern Sia Kosioni und Kostas Bakoyannis ihren 7. Hochzeitstag an ihrem 7. Hochzeitstag. Die SKY Journalistin und Moderatorin teilte...

Ούτε Μπάρκα, ούτε Καινούργιου! Ο Φίλιππος Τσαγκρίδης ανέβασε φωτογραφία με την πιο πολυσυζητημένη φημολογούμενη σύντροφό του

Μπορεί τους τελευταίους μήνες να τον έχουν συνδέσει με κάθε διάσημη ή μη κυρία της showbiz, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει σχολιάσει ποτέ...

Ντόναλντ Τραμπ: Η δωρεά 6.000 δολαρίων στην Καμάλα (pics)

Μια δωρεά πολλών χιλιάδων δολαρίων που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Καμάλα Χάρις, τότε γενική εισαγγελέα της Καλιφόρνια, το 2011 ήρθε ξανά στο προσκήνιο...

Ντέμη Γεωργίου: «Μας είπε ότι αν κλείσει τα μάτια του θα «φύγει»»

Ο ξαφνικός θάνατός του Ντέμης Γεωργίου του σηπτικό σοκ αφού μια βακτηριακή λοίμωξη του προκάλεσε πόνο και στην εκπομπή «La Hora de la Sociedad...