15.9 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Ο Γεραπετρίτης και η στρατηγική του στην Ελληνοτουρκική πολιτική υπό την κυβέρνηση...

«Ο Γεραπετρίτης και η στρατηγική του στην Ελληνοτουρκική πολιτική υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στον Παύλο Τσίμα και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, ημέρα των εορτασμών για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, αποδείχθηκε εξαιρετικά αποκαλυπτική. Η τελική τοποθέτηση του Υπουργού, την οποία αναφέρει ο τίτλος αυτού του κειμένου, με παρακίνησε να παρακολουθήσω τη συνέντευξη όχι μία, αλλά τρεις φορές, ανακαλύπτοντας κάθε φορά νέες πτυχές και προεκτάσεις στις απόψεις του.

  • γράφει ο Παναγιώτης Παύλος

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, οπότε δεν χρειάζεται να αναφέρω λεπτομερώς όλα όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα κρίσιμα σημεία που αποκαλύπτουν την ψυχική κατάσταση του Υπουργού, ο οποίος αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι οι προγραμματισμένες ενέργειές του μπορεί να έχουν συνέπειες που θα μπορούσαν να τον χαρακτηρίσουν ως μειοδότη από τον ελληνικό λαό.

Πριν προχωρήσω, είναι σημαντικό να θυμίσω στους Έλληνες πολίτες και στον κ. Γεραπετρίτη κάποιες πραγματικότητες που φαίνεται να έχουν ξεχαστεί. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είναι ούτε προνόμιο ούτε αποκλειστικό δικαίωμα ενός κόμματος, ειδικά όταν αυτό κυβερνά με όρους ουσιαστικής μειοψηφίας, έχοντας εκλεγεί με μόλις 2,1 εκατομμύρια ψήφους από έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων και έχοντας χάσει το 50% της πολιτικής του δύναμης στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Σε μια δημοκρατία, οι αποφάσεις που αφορούν την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπορεί να λαμβάνονται χωρίς εθνική συναίνεση. Είναι αδιανόητο αυτές οι αποφάσεις να είναι υπό την πολιτική ευθύνη ενός Υπουργού που δεν έχει εκλεγεί από τους πολίτες και ο οποίος έχει εκτεθεί για ψεύδη σχετικά με την διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την τραγωδία στα Τέμπη.

Η συνέντευξη του κ. Γεραπετρίτη αποκάλυψε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες και ζημιογόνες παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία είναι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, αναστρέφοντας την αιτιοκρατική σχέση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει την ελληνοτουρκική διαφορά για την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ ως την αιτία των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, προσπαθώντας να πείσει τους Έλληνες ότι η επίλυση αυτής της διαφοράς θα λύσει και τα υπόλοιπα προβλήματα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να αποφεύγει να προχωρήσει στην επέκταση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που είναι θεμελιώδους σημασίας. Θυμίζω τη δήλωση του ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη το 2020, όπου ανέφερε ότι η εθνική κόκκινη γραμμή είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Αυτή η θέση συνάδει με τη σημερινή κυβερνητική ρητορική.

Επιπλέον, παρατηρείται ότι η συζήτηση του Υπουργού δεν αναφέρεται ρητά στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έκανε ο προκάτοχός του Νίκος Δένδιας, αλλά στο Διεθνές Δίκαιο γενικά. Αυτό φαίνεται να είναι μια στρατηγική ευθυγράμμισης με τις αξιώσεις της Τουρκίας, η οποία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Montego Bay, διότι δεν ικανοποιεί τις τουρκικές απαιτήσεις.

Αναρωτιέμαι: τι ακριβώς σκέφτεται ο κ. Γεραπετρίτης όταν εξισώνει τις ευθύνες Ελλάδας και Τουρκίας για τις εντάσεις; Η απόδοση ευθυνών σε «ιστορικά βάρη» είναι λανθασμένη, καθώς τα βάρη βαραίνουν εκείνους που τα δημιούργησαν, όχι αυτούς που τα υποφέρουν.

Ακόμη, ο Υπουργός αναγνωρίζει την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ ως την ουσία της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Είναι σίγουρος ότι αυτή είναι η κοινώς αποδεκτή διαφορά από την Τουρκία; Ή μήπως αποκρύπτει ότι η ουσία της διαφοράς είναι η ελληνικότητα του Αιγαίου;

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις στις σκέψεις του κ. Γεραπετρίτη, οι οποίες αναδεικνύουν την έλλειψη κατανόησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η φιλοδοξία του να γίνει ήρωας για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων είναι αφελής και επικίνδυνη. Ας ελπίσουμε ότι οι συνέπειες των λόγων και πράξεών του δεν θα είναι τραγικές.

Κλείνω με την «ηρωική» απάντηση του Υπουργού στο ερώτημα αν φοβάται ότι θα χαρακτηριστεί μειοδότης αν προσπαθήσει να λύσει ένα από τα εθνικά θέματα:

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Χαρούλες Πάιατ στον Γεραπετρίτη για τις ενεργειακές μπίζνες

«Δεν θα περάσουν από την Βουλή νομοσχέδια για εθνικές υποχωρήσεις»

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις Γεραπετρίτη περί συμφωνίας και υποχωρήσεων

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο