Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισκέφθηκε το Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος στην Κάντανο, μετά από μια επεισοδιακή υποδοχή.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σταϊνμάιερ δήλωσε: «Αισθάνομαι φρίκη και ντροπή, καθώς οι επιγραφές της Καντάνου αποδεικνύουν την αδίστακτη φύση του γερμανικού κατακτητικού πολέμου. Είμαι εδώ σήμερα σε αυτό το μέρος της γερμανικής ντροπής. Η Κάντανος ήταν ένα από τα πρώτα χωριά που οι Γερμανοί στρατιώτες ισοπέδωσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έκαψαν σπίτια και σκότωσαν κατοίκους. Μια μέρα νωρίτερα είχαν ήδη προκαλέσει καταστροφή στο Κοντομαρί και τον Αλικιανό, ακολουθώντας η Βιάννος και άλλα χωριά. Όλοι οι Εβραίοι της Κρήτης εκτοπίστηκαν. Υπάρχουν τέτοια μέρη σε όλη την Ευρώπη, με κάποια να είναι πιο γνωστά και άλλα να έχουν ξεχαστεί. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Οι Γερμανοί αντέδρασαν στην αντίσταση με απερίγραπτη σκληρότητα. Ο Κουρτ Στούντεντ, διοικητής των γερμανικών στρατευμάτων, καταδικάστηκε, αλλά όχι για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά του άμαχου ελληνικού πληθυσμού».
Στην ομιλία του στα ελληνικά, είπε: «Θα ήθελα σήμερα να ζητήσω συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας».
«Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει μέλλον. Εύχομαι να βρούμε τη δύναμη να αναλάβουμε την ευθύνη από κοινού και να κατασκευάσουμε γέφυρες. Το ελληνογερμανικό ταμείο εργάζεται πάνω στην κοινή ιστορική μνήμη. Πού αλλού, αν όχι στην Ελλάδα, είναι το κατάλληλο μέρος για να μνημονεύσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες; Η δημοκρατία σε χώρες της ΕΕ αμφισβητείται, ακόμα και στη δική μου χώρα. Ένα κοινό μέλλον θα έχουμε μόνο αν υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες», συμπλήρωσε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, Αντώνης Περράκης, επανέφερε το ζήτημα των αποζημιώσεων, ένα θέμα που η Γερμανία αποφεύγει: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη κρίση που απειλεί τη συνοχή και την ύπαρξή της. Το φάντασμα του φασισμού πλανάται ξανά πάνω από την Ευρώπη, με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά. Πριν από τέσσερις μέρες, η χώρα μας γιόρτασε το ΟΧΙ στον Μουσολίνι, που οδήγησε στις πρώτες νίκες κατά του φασισμού. Η αντίσταση του λαού της Κρήτης είχε ως συνέπεια εκτελέσεις και καταστροφές. Η πινακίδα που τοποθετήθηκε στην Κάντανο αναφέρει ότι καταστράφηκε για να μην ανοικοδομηθεί ποτέ».
«Υπάρχουν περίπου 120 αντίστοιχα μαρτυρικά χωριά σε όλη την Ελλάδα. Οι μαρτυρικοί τόποι της Κρήτης αποτελούν σύμβολο αντίστασης στον αναθεωρητισμό της ιστορίας και αφετηρία για να μιλήσουμε ξανά για την ειρήνη. Ελπίζω η κατάθεση του στεφάνου να έχει πρακτικά αποτελέσματα, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την αποδοχή των γερμανικών αποζημιώσεων. Ένα θέμα διμερές δεν μπορεί να λήξει με μονομερή απόφαση. Αν η Γερμανία αναγνωρίζει πλήρως τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της, πρέπει να δράσει ανάλογα».
Δείτε επίσης: