Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» εντάσσεται επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», αντικαθιστώντας τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ», όπως ανακοινώθηκε μέσω μιας ανάρτησης στο «x». Η ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της φρεγάτας και του πληρώματός της στην υποστήριξη της αποστολής, η οποία αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή επιχειρήσεων.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» και το πλήρωμά της, το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της αποστολής, συμβάλλοντας στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε όλη την περιοχή επιχειρήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση της EUNAVFOR ASPIDES. Η επιχείρηση παραμένει προσηλωμένη στην προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της ζωής των ναυτικών, και των παγκόσμιων κοινών αγαθών.
We are pleased to welcome HS SPETSAI 🇬🇷 and her crew, who will play a crucial role in supporting the mission by contributing to freedom of navigation throughout the area of operation.
EUNAVFOR ASPIDES remains committed to contribute to the freedom of navigation protecting,… pic.twitter.com/alL9czAwdM
— EUNAVFOR ASPIDES (@EUNAVFORASPIDES) September 30, 2024
Οι ευχές του Δένδια
Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το πλήρωμα πριν την αναχώρηση, προσφέροντας τις καθιερωμένες ευχές του, ενώ τόνισε τη σημασία της αποστολής σε μια περιοχή υψηλού κινδύνου.
Κατά την επίσκεψή του, ο Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει Ένοπλες Δυνάμεις για παρελάσεις και τελετές, η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις γιατί αυτό είναι η συνθήκη για να επιβιώσει». Αναφερόμενος στην αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, επεσήμανε πως η παρουσία της σχετίζεται άμεσα με τα συμφέροντα της πατρίδας και του ελληνισμού.
Επιπλέον, ο Δένδιας χαρακτήρισε αναγκαία τη συνέχιση της επιχείρησης «Ασπίδες», τονίζοντας ότι έχει εθνική κρισιμότητα για την Ελλάδα και αποτελεί βήμα προς τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ανάπτυξης μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας, η οποία θα επιτρέπει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής από ευρωπαϊκές δυνάμεις.