15.2 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Οι ήχοι του πολέμου από τη Μέση Ανατολή αντηχούν στην Ελλάδα»

«Οι ήχοι του πολέμου από τη Μέση Ανατολή αντηχούν στην Ελλάδα»

Η κρίση στη Μέση Ανατολή συνεχώς διευρύνεται και οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας έχουν πάρει θέση. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις κατευθύνσεις που δίνει η Ουάσινγκτον, όπως φάνηκε από την άμεση καταδίκη της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση μόλις λίγες ώρες μετά την προτροπή των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους να ενωθούν.

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Στις 2 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέτασε την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή μετά την επιθετική αντίδραση του Ιράν. Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξελίξεων, περιλαμβανομένης της οργάνωσης επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από τον Λίβανο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία αυτών των αποστολών.

Η ανάλυση της κατάστασης περιλάμβανε πληροφορίες από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με έμφαση στην πιθανή κλιμάκωση της απάντησης του Ισραήλ, όπως είχε προαναγγελθεί. Οι συνέπειες της γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή επηρεάζουν άμεσα τα ελληνικά εθνικά θέματα, όπως το Αιγαίο, το Κυπριακό και οι σχέσεις με γειτονικές χώρες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς η Τουρκία, παρά την ιδιότητά της ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στο Ισραήλ.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει αναπόφευκτα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η Αθήνα φαίνεται να έχει αποδεχθεί την ανάγκη για διευθέτηση διμερών ζητημάτων με την Τουρκία, όπως το Αιγαίο και η Κύπρος, προσθέτοντας στη συζήτηση και άλλες διαφορές. Ωστόσο, η επίλυση αυτών των ζητημάτων εν μέσω πολέμου είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι το Μεταναστευτικό. Η ανησυχία για νέο κύμα προσφύγων λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι έντονη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 1.000.000 Λιβανέζοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των πρόσφατων βομβαρδισμών, με περίπου 100.000 πρόσφυγες να έχουν βρει καταφύγιο στη Συρία. Η συνεχιζόμενη κρίση εκτοπίζει πληθυσμούς, οι οποίοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.

Η Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, εστιάζοντας στον Έβρο και το Αιγαίο. Το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της περιοχής πρέπει πλέον να λάβει υπόψη και την πίεση που ασκείται από τη μετανάστευση. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση επέκτασης του φράχτη και την ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ, αν και η πραγματικότητα είναι ότι προτεραιότητα είναι η προστασία των ελληνικών συνόρων.

Εφιαλτικό σενάριο

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αύξησης των προσφυγικών ροών λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν αύριο σημειωθεί ανάφλεξη στον Λίβανο», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύματα εκατομμυρίων προσφύγων. Η ελληνική θέση, όπως διατυπώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά η μέθοδος που επιλέγεται έχει σημασία.

Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να δέχεται πρόσφυγες από τον Λίβανο, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ανακοινώνει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια προς τον Λίβανο. Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 4.000.000 πρόσφυγες και μπορεί να αρχίσει να προχωρά σε εκροές προς τη Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν μάς κουνάει (ξανά) το δάκτυλο

Από την άλλη πλευρά, η στάση της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για βελτίωση των σχέσεων. Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρθηκε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, προειδοποιώντας για την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης της Τουρκίας για τη συνεργασία στην περιοχή. Με άλλα λόγια, καλούν την Ελλάδα να «λογικευτεί», κάτι που απορρίπτεται από την ελληνική πλευρά.

Τα θέματα που απασχολούν την Τουρκία περιλαμβάνουν επίσης τις εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο