Οι πρόσφατες φωτιές που κατέστρεψαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα στη βορειοανατολική Αττική και ζημίωσαν τουλάχιστον 100 κτίρια, σε συνδυασμό με τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια, έχουν αναδείξει τις αδυναμίες της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση, χωρίς ένα πειστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, καθώς και για τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το ΕΣΥ, προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση επικοινωνιακά, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα λάθη της.
Τα προβλήματα στο ΕΣΥ
Για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας έκανε μια αδιανόητη δήλωση λέγοντας ότι «κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει γιατρούς παντού», αναφερόμενος σε ένα περιστατικό ανακοπής καρδιάς μιας τουρίστριας στην Ανάβρα Αλμυρού.
Στη Σάμο, η σωματική εξάντληση της μοναδικής μόνιμης παιδιάτρου του νοσοκομείου, που χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Αθηνών με συμπτώματα εγκεφαλικού, αποκάλυψε τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στην επαρχία.
Οι γιατροί προειδοποίησαν με ανακοίνωσή τους ότι το νοσοκομείο Σάμου βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την παιδιατρική κλινική.
Μετά το σοκαριστικό αυτό περιστατικό, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποδέχθηκε την παραίτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου και επεσήμανε ότι, παρά τους διαγωνισμούς για προσλήψεις προσωπικού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι περισσότεροι απέτυχαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί για κατάρρευση του νοσοκομείου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στη «δήλωση του ακροδεξιού υπουργού υγείας», χαρακτηρίζοντας την ως «ακραίο δείγμα κυνισμού».
Επιπλέον, στη Μυτιλήνη σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και υγειονομικούς, οι οποίοι τον αποδοκίμαζαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων νέων εγκαταστάσεων του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια εκρηκτική αντίδραση, αποκάλεσε «κάφρους» τους εργαζόμενους, εξηγώντας ότι δεν εννοούσε την αντίδρασή τους, αλλά την ώρα που διάβαζαν τις ευχές οι ιερείς.
Οι φωτιές και η οργή των πολιτών
Οι κάτοικοι θυμούνται τις πρόσφατες φωτιές που έφτασαν μέχρι αστικά κέντρα, ξεκινώντας ως δασικές, στον Βαρνάβα. Πληγείσες περιοχές περιλαμβάνουν το Χαλάνδρι, τη Γλυφάδα και τα Βριλήσσια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβερνητική ομάδα εμφανίστηκαν στην περιοχή δέκα ημέρες μετά την καταστροφή, για να εξαγγείλουν μέτρα, και αντιμετώπισαν την οργή των κατοίκων.
Οι κάτοικοι ζήτησαν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, αλλά τους απαγορεύτηκε η είσοδος και παρέμειναν έξω από το κτίριο. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, φώναζαν «παραιτήσου» στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας την αποτυχία της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.
Με μια ακόμη προκλητική ανάρτηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης διαχώρισε τους διαμαρτυρόμενους, λέγοντας ότι δεν είναι κάτοικοι της περιοχής, καθώς γνωρίζει ποιοι είναι, διότι μένει εκεί από το 2007. Υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες προέρχονται κυρίως από «διαφορετικές αποχρώσεις της Αριστεράς».
Η ακρίβεια που επιμένει
Η ακρίβεια πλήττει επίσης τους καταναλωτές, με νέες αυξήσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ να αναμένονται από τον Σεπτέμβριο. Οι αυξήσεις στις τιμές βασικών πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αστάθεια που επηρεάζει την ενέργεια και τα μεταφορικά κόστη, προμηνύουν δύσκολες καιρικές συνθήκες για τους καταναλωτές.
Ήδη, οι προειδοποιήσεις για αυξήσεις στις τιμές του καφέ είναι σε κυκλοφορία, ενώ η άνοδος του κακάο οδηγεί σε αυξήσεις σε πολλές τροφές. Την ίδια στιγμή, προϊόντα όπως γάλα, τυροκομικά, χυμός πορτοκαλιού, τσάι και βούτυρο έχουν ήδη χτυπήσει διψήφια ποσοστά αύξησης σε σύγκριση με πέρυσι, με νέο κύμα αυξήσεων να αναμένεται το προσεχές διάστημα.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί την οργή των πολιτών, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαύσουν ούτε τις απαραίτητες διακοπές τους.
Οι υπουργοί που αγνοούν την πραγματικότητα
Ενώ η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, οι υπουργοί Βασίλης Οικονόμου, Ζωής Ράπτη και Γιάννης Βρούτσης συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Τι τους ενώνει;
Η έλλειψη ενσυναίσθησης, ο κυνισμός και, φυσικά, η υποστήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, παρά το σάλο που προκλήθηκε από την ανάρμοστη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Αττική, δεν τους απέλυσε ούτε τους ζήτησε εξηγήσεις. Αντιθέτως, η κυρία Ράπτη βρέθηκε στο πλευρό του κατά την επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο κινδύνευσε από την πυρκαγιά.