17.6 C
Athens
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΟι τρεις απεγνωσμένες στρατηγικές του Μαξίμου

Οι τρεις απεγνωσμένες στρατηγικές του Μαξίμου

Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ηρεμήσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική φαίνεται να έχει αποτύχει. Οι ερωτήσεις τους προς τους υπουργούς όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά γίνονται και πιο έντονες, με κοινό στόχο τη βελτίωση της κυβερνητικής πολιτικής προς όφελος της κοινωνίας.

Αυτή τη στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει δύο σημαντικά μέτωπα που θεωρεί απειλές για την κυβέρνηση και την κυριαρχία του πρωθυπουργού. Το πρώτο αφορά τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι με τις συχνές κοινές τους εμφανίσεις και την κριτική τους στα εθνικά θέματα προκαλούν ανησυχία. Το δεύτερο μέτωπο περιλαμβάνει τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Ν.Δ., καθώς η ρητορική τους φαίνεται να προσελκύει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Η κοινή γραμμή που τηρούν οι Σαμαράς και Καραμανλής, ειδικά στα Ελληνοτουρκικά, έχει προκαλέσει νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν θέσει δημόσια κόκκινες γραμμές στους σχεδιασμούς του Μητσοτάκη και του Γεραπετρίτη, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια «επιχείρηση αποδόμησης» τους, με αρνητικά σχόλια από φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας για πρώτη φορά έντονα στις επικρίσεις του Σαμαρά σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, υπενθύμισε ότι και επί της δικής του πρωθυπουργίας είχαν γίνει διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Αυτή η δήλωση φαίνεται να αποσκοπεί στο να καταδείξει διγλωσσία και υποκρισία από την πλευρά του Σαμαρά, τονίζοντας ότι δεν συμφωνεί με «τους υπερπατριώτες» που βρίσκονται δεξιά της Ν.Δ.

Η πίεση από τα δεξιά της Ν.Δ. και οι διαφοροποιήσεις βουλευτών από τις κυβερνητικές επιλογές έχουν δημιουργήσει ένα διαρκή πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατες δηλώσεις του, σημείωσε ότι οι ακραίες φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση για προδοσία έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο παρελθόν.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μια σειρά από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μητσοτάκη ότι οι ερωτήσεις τους δεν υπονομεύουν την κυβέρνηση, συνεχίζουν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, για παράδειγμα, έχουν επανέλθει με ερωτήσεις που αφορούν την αγροτική πολιτική και την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μια σημαντική στιγμή ήταν η ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία κλόνισε την κυβερνητική πολιτική για το χρηματιστήριο ενέργειας και τους λογαριασμούς ρεύματος, προκαλώντας σοβαρές αμφιβολίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Σε πολιτικό αδιέξοδο το Μαξίμου

Αυτή η κατάσταση έχει φέρει το Μέγαρο Μαξίμου σε αδιέξοδο, καθώς οι πειθαρχικές κινήσεις φαίνεται να αποφεύγονται. Ένας νέος διασυρμός, μετά την απομάκρυνση του Μάριου Σαλμά, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Οι εκτιμήσεις κομματικών στελεχών δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης πιθανόν να επιλέξει να διατηρήσει την κατάσταση ως έχει, τουλάχιστον μέχρι την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς έχει λάβει μηνύματα ότι περίπου 30 βουλευτές δεν θα συμφωνήσουν σε μια υποψηφιότητα χωρίς σαφή «γαλάζια» χαρακτηριστικά.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο