«Όποιος μειονοτικός μας ψήφισε είπε “είμαι Τούρκος”»

0
14


Την πρωτιά στις ευρωεκλογές σε Ξάνθη και Ροδόπη πήρε το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ ή DEB από το Dostluk Esitlik Barıs), συγκεντρώνοντας πανελλαδικά 0,72%. 

Η πρόεδρος του ΚΙΕΦ/DEB, Τσιγδέμ Ασάφογλου, μετά την εκλογική νίκη σε Ροδόπη και Ξάνθη, ευχαρίστησε όσους στήριξαν το κόμμα και επέμεινε στον χαρακτηρισμό της μειονότητας στη Θράκη ως τουρκικής και όχι μουσουλμανικής. 

Σε δήλωσή της στην εφημερίδα Χρόνος αναφέρει η Ασάφογλου: «Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο, όλους τους Δυτικοθρακιώτες, την τουρκική μειονότητα, που πήγε στις κάλπες σήμερα και έστειλε ξανά ένα δυνατό μήνυμα και στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη, ότι είμαστε εδώ, έχουμε πολλά προβλήματα και θέλουμε να μας ακούσουν».

Σε αυτό το σημείο ερωτήθηκε, εάν επιμένει στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως «τουρκικής», παρότι η μειονότητα ορίζεται ως μουσουλμανική από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Επιμένετε στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως “τουρκικής” παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης;», ερωτήθηκε χαρακτηριστικά η Τσιγδέμ Ασάφογλου και απάντησε: «Βέβαια, σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε: “Είμαι Τούρκος”».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το ΚΙΕΦ συγκέντρωσε στη Ροδόπη 36,10% με τη ΝΔ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 19,61%. Επίσης στην Ξάνθη το ΚΙΕΦ πήρε 27,1^% και η ΝΔ 20,39%. 

rodopi
xanthi