Κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Νίκος Παππάς, προσπάθησε να αποδομήσει τόσο τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και την ομάδα των «87», που κατέθεσε πρόταση μομφής.
Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «μετά τις ευρωεκλογές, επιδείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά για την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας. Το κόμμα μας προσδοκά να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας, όμως, φαίνεται ότι οι καλές στιγμές τελείωσαν εκεί. Όλοι μας έχουμε ευθύνες».
«Εδώ είμαστε σύντροφοι, όχι εντελλόμενα»
Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι θέλει να είναι ειλικρινής με όλους και δήλωσε: «κύριε πρόεδρε, όταν έχουμε φωτιά, δεν πρέπει να ενισχύουμε τις φλόγες, αλλά να προσπαθήσουμε να τη σβήσουμε. Εδώ έχουμε συντρόφους, όχι εντελλόμενα. Υπάρχουν όμως και σύντροφοι που κάνουν σοβαρά λάθη, χρησιμοποιώντας τη δημόσια δόση λόγου».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «οι αποφάσεις μας δεν κατάφεραν να απασχολήσουν το δημόσιο λόγο. Άρχισε μια λαθολογία, και δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι προσπαθούμε να κλείσουμε λογαριασμούς με το παρελθόν». Θεώρησε πως «δεν υπάρχουν υπονομευτές ή κίνητρα συμφερόντων. Είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε να προσάπτουμε απώτερους σκοπούς στους άλλους. Επίσης, δεν μπορούν να υπάρχουν προκαθορισμένες αποφάσεις για τυχόν διαφωνίες».
Διαφοροποίηση από τον Στέφανο Κασσελάκη
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ζήτησε να μην αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ξεκαθαρίζοντας τη στάση του που διαφέρει από αυτή του Στέφανου Κασσελάκη. Ανέφερε ότι «σε αντίθεση με τα σενάρια διάσπασης, πρέπει να προτάξουμε και να υλοποιήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις».
Επισήμανε ότι «το κείμενο της πρότασης μομφής καταδικάζει τις προτάσεις για διαγραφές, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς που το υπογράφουν ήθελαν καθολική διαγραφή του Παύλου Πολάκη». Τέλος, δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, διότι δεν βλέπω κάποιο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο να καταγράφεται πουθενά».