Η εκλογική διαδικασία που διεξάγεται σήμερα για το ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει αβεβαιότητα σχετικά με το ποιο θα είναι το δίδυμο που θα αναδειχθεί. Οι ψηφοφόροι του κόμματος προσέρχονται στις κάλπες με την προεδρία του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε εκκρεμότητα για την επόμενη Κυριακή.
- Γιώργος Χατζηδημητρίου
Αυτή η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από κοινωνική αδιαφορία και περιορισμένο δημόσιο ενδιαφέρον. Παρ’ όλα αυτά, η τηλεοπτική αναμέτρηση των έξι υποψηφίων προσέφερε μια ευκαιρία για πολιτικό διάλογο, αναδεικνύοντας έναν βαθμό πολιτικού πολιτισμού, σε αντίθεση με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι κρίσιμη, καθώς αναμένεται να συγκεντρωθούν πάνω από 270.000 ψηφοφόροι, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές, σε περίπου 950 εκλογικά τμήματα.
Η συμμετοχή θα κρίνει την τύχη υποψηφιοτήτων όπως αυτή του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει την κομματική επιρροή σε ετερόκλητα ακροατήρια, κυρίως στους νέους. Αντίστοιχα, η Αννα Διαμαντοπούλου φέρεται να έχει τη στήριξη της Ν.Δ., όπως έχει δηλώσει ο συνυποψήφιός της Μιχάλης Κατρίνης.
Αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές, καθώς θα αποτελέσουν ένδειξη της δύναμης του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, επηρεάζοντας τις πρωτοβουλίες και το κέντρο αποφάσεων. Ορισμένοι στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι αυτές οι κάλπες ξεπερνούν τα κομματικά όρια και αποκτούν εθνική διάσταση. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος θα μπορούσε να είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Αυτή η εκτίμηση, αν και γεμάτη ενθουσιασμό μετά από χρόνια πολιτικής αδράνειας, θεωρείται θεωρητικά ασταθής.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοδιαλυθεί, παρουσιάζοντας μια εικόνα που δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία. Ωστόσο, το κόμμα δεν έχει πείσει τους πολίτες για την ικανότητά του να ανακάμψει, καθώς οι μνήμες από την οικονομική κρίση και η αντίληψη περί ιδιοκτησίας του Δημοσίου παραμένουν έντονες. Όπως δήλωσε πρώην υπουργός από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον «ένα ηλικιωμένο κόμμα».
Προσπαθούν ορισμένα στελέχη, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, να υποστηρίξουν ότι «δεν είναι κόμμα νοσταλγών», αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι η ηλικιακή σύνθεση των συγκεντρώσεων το αποδεικνύει. Πολλοί θεωρούν ότι αυτές οι εκλογές αποτελούν μια τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, όπως είχε τονίσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, προειδοποιώντας ότι «οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες».
Αμφισβήτηση της ηγεσίας Ανδρουλάκη μετά τις ευρωεκλογές
Η τρέχουσα εκλογική διαδικασία δεν είναι απλώς μια ήττα του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ., αλλά και από έναν ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, αναφερόμενη στην κατάσταση, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εβρεχε ψηφοφόρους κι εμείς κρατούσαμε ομπρέλα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγές στη ηγεσία του κόμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και προεδρεύει, έχει δείξει σημάδια εκνευρισμού, επιτιθέμενος προσωπικά σε άλλους υποψηφίους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για όλους. «Έχει πονέσει ο κόσμος της παράταξης από πισώπλατες μαχαιριές και τυχοδιωκτισμούς. Δεν θέλω τέτοιους δίπλα μου την επόμενη μέρα» δήλωσε, αναφερόμενος στους Π. Γερουλάνο και Αννα Διαμαντοπούλου.
Από την πλευρά του, ο Γερουλάνος απάντησε ότι ο Ανδρουλάκης φαίνεται να ανησυχεί για τις δημοσκοπήσεις και επιτίθεται χωρίς λόγο. «Η Αθήνα είναι η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα που το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε σε απόλυτο αριθμό ψήφων από τις εθνικές εκλογές στις ευρωεκλογές» αντέτεινε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγές στη ηγεσία του κόμματος.
Η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Χάρης Δούκας είδαν στις επιθέσεις του Ανδρουλάκη σημάδια ανασφάλειας και φόβου ότι μπορεί να μείνει εκτός του δεύτερου γύρου.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία