Ποιος πολιτικός αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023

0
10


Πολύπλοκη είναι η πολιτική σταδιοδρομία του Ανδρέα Λοβέρδου, από νευραλγικές θέσεις σε δημόσια αξιώματα, ως υπουργός σε διαφορετικές κυβερνήσεις, στην ίδρυση του δικού του σχηματισμού, την αποτυχία στις εκλογές και τη…δυναμική επιστροφή του πρόσφατα.

Μετά από μία επιτυχημένη σταδιοδρομία ετών, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ στις 5 Ιουλίου 2023 μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, όταν και απέτυχε να επανεκλεγεί βουλευτής.

Η πορεία του όμως στην εγχώρια πολιτική σκηνή περιλαμβάνει πολύ περισσότερους «σταθμούς».

Ανδρέας Λοβέρδος – Η πορεία στην πολιτική

Ως φοιτητής υπήρξε μέλος της αντιδικτατορικής Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος, γραμματέας της οργάνωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Νομικής Θεσσαλονίκης.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1996 διορίστηκε γενικός γραμματέας δημοσίας διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 1997. Το 2024 έχοντας αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το 2023 δημιούργησε το κόμμα Δημοκράτες.

Στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών (2002-2004) με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία.

Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2009-2010). Το 2010 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2010-2012), στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, εν μέσω έντονων αντιδράσεων για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων λιτότητας στο χώρο της υγείας.

Στις 9 Ιουνίου 2014, διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην Κυβέρνηση Σαμαρά

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2012, αναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, με αρκτικόλεξο «ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ», με παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Τον Απρίλιο του 2013 ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 στον συνασπισμό κομμάτων Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη.

Στις 30 Ιανουαρίου 2024 ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει νέο κόμμα με σκοπό να κατέλθει στις Ευρωεκλογές του 2024 και πως το κόμμα θα βρίσκεται ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, αποφασίζοντας το όνομα «Δημοκράτες» για την παράταξη.