Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση αναστάτωσης όσο ο Παύλος Πολάκης δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του. Ο Στέφανος Κασσελάκης καταβάλλει κάθε προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να κερδίσει την εύνοια του ανεξάρτητου βουλευτή, ο οποίος, όμως, απλώς παραμένει αινιγματικός, δηλώνοντας πως είναι «παρών και έτοιμος για όλα», χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου, εφημερίδα «δημοκρατία»
Η κατάσταση έχει γίνει τόσο αστεία όσο και σοβαρή, καθώς ολόκληρος ο μηχανισμός της Κουμουνδούρου αναζητάει απεγνωσμένα να καταλάβει αν ο Πολάκης σκοπεύει να προχωρήσει με τις απειλές του σχετικά με την ηγεσία ή αν επιθυμεί να επιβάλει τους δικούς του όρους για να αποκτήσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο, ενδεχομένως και από τη θέση του γραμματέα. Στο τελευταίο του ασαφές τελεσίγραφο, διευκρίνισε κάποιες βασικές κατευθύνσεις μιας πολιτικής πλατφόρμας.
Προτού όμως να παράγει ξανά αναστάτωση, παρακολουθώντας την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι ο Πολάκης θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στην πρόταση μομφής, την οποία κρατάει ψηλά, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να βρεθεί τρόπος να ηρεμήσουν τον βουλευτή, με τη γραμματέα της Κ.Ο., Θεοδώρα Τζάκρη, να έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαχείριση της κατάστασης, καθώς διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πολάκη.
«Του κάνουν προσφορές» ανέφερε στέλεχος του κόμματος, καθώς ο Πολάκης παρουσιάζει μερικές προτάσεις για «αλλαγές στην ηγεσία, χωρίς ωστόσο να ζητά ανοιχτά την αλλαγή της ηγεσίας».
Ορισμένοι στην «δημοκρατία» υποστηρίζουν ότι «το πρόβλημά του είναι ότι αν δεν καταθέσει πρόταση μομφής ή δεν βάλει θέμα εκλογών, θα υποστεί προσβολή από τους υποστηρικτές του». Αυτό δείχνει ότι η πίεση είναι έντονη και μπορεί να προκύψει κάποια σοβαρή εξέλιξη.»
«Έτσι ή αλλιώς, η στιγμή αυτή είναι κρίσιμη. Είτε στην Κ.Ε του Σαββατοκύριακου είτε στο συνέδριο» σχολιάζουν άλλα στελέχη, προμηνύοντας μια ανησυχητική περίοδο εντάσεων που μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε.
Πρωτοβουλία κινήσεων
Είναι φανερό ότι ο Κασσελάκης προσπαθεί να περιορίσει τη διαμάχη εντός της Κ.Ε. ή στο συνέδριο. «Φοβάται να κατέβει στη βάση» αναφέρει η εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία προτείνει νέες εκλογές για την εκλογή προεδρίας. Ο Γιαννούλης παρατήρησε χθες: «Θα ήταν επωφελές για τον Κασσελάκη να θέσει ο ίδιος το θέμα των εκλογών».
Σε αυτή τη διαδικασία, η εκπρόσωπος τύπου Βούλα Κεχαγιά δήλωσε: «Είναι ευπρόσδεκτες οποιαδήποτε πρωτοβουλία εντός των κομματικών οργάνων. Όλα τα θέματα και οι ενστάσεις θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή και όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φέρουν τις ανησυχίες τους εκεί. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει διαφορετική πολιτική πρόταση, επειδή μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάποιο νέο πλαίσιο».
Η ίδια παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ Τσίπρα και Κασσελάκη, αναφέροντας ότι ο Τσίπρας αδιαφορεί για τις επιθέσεις του Κασσελάκη και τον αφήνει να… «ψήνεται» μόνος του.
Αυτή τη στιγμή, μια νέα πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας αριστερής προοδευτικής πλειοψηφίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Μία συλλογή υπογραφών κάτω από ένα πολιτικό κείμενο προγραμματίζεται να ανακοινωθεί στα μέσα της εβδομάδας, και φαίνεται να προσεγγίζει τις απόψεις στελεχών όπως οι Τεμπονέρης, Κοτσακάς και Τσιόκας.
Η πρόκληση απευθύνεται σε κάθε πολίτη ή συλλογικότητα, με μοναδική προϋπόθεση ότι θα είναι κατά του νεοφιλελευθερισμού.
«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τη διαγραφή Σπίρτζη
Υπό την πίεση που προκαλεί η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάζει να αποφασίσει για την διαγραφή του Σπίρτζη, μετά από σχετικό αίτημα μιας ομάδας 70 μελών του κόμματος, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη.
Αυτή η κατάσταση είναι η αιτία που η Κουμουνδούρου φαίνεται να προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το θέμα, αποφεύγοντας να το κάνε πιο περίπλοκο. Όπως και πέρυσι, υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφωνίες στην Επιτροπή σχετικά με την διαγραφή του Σπίρτζη, κάτι που δημιουργεί αμφιβολίες στην ηγεσία.
Στελέχη όπως ο Στέλιος Παππάς, πρώην υπουργός και πατέρας του Νίκου Παππά, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπενίσης, δηλώνουν τις αντιρρήσεις τους, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να διαγράφεται ένα στέλεχος για σκληρή, αλλά πολιτικά θεμελιωμένη κριτική στον πρόεδρο.
Ο Χ. Σπίρτζης μέσω επιστολής του καταγγέλλει ότι η διαγραφή του είναι αντικαταστατική και προαποφασισμένη, και επισημαίνει την κριτική του στον Κασσελάκη, κλείνοντας την επιστολή του με ειρωνία:
«Παρακαλώ για την αποστολή των στοιχείων που σας ζήτησα ώστε να σας απαντήσω αποτελεσματικά στην καταγγελία των 70 μελών, προτού γιορτάσουμε στις 3 Σεπτέμβρη την ίδρυση του ιστορικού αριστερού κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου που έχει αλλάξει την πορεία της χώρας».