Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο κατά την περίοδο διορισμών και μεταθέσεων είναι η εύρεση στέγης, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές. Η κατάσταση αυτή έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Φέτος, το πρόβλημα ήρθε στο φως χάρη σε μια ανάρτηση ενός δασκάλου από τη Ρόδο, ο οποίος αναγκάζεται να κοιμάται στο αυτοκίνητό του, εξαιτίας της αδυναμίας του να βρει ένα σπίτι σε προσιτή τιμή.
«Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές βρίσκονται σε απόλυτη αδυναμία»
Η κατάσταση είναι ταυτόχρονα ντροπιαστική και δραματική, ειδικά για τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εργάζονται μακριά από το σπίτι τους, σε τουριστικές περιοχές. Αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις επιβίωσης ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί το πρόβλημα.
Βλέποντας και κάνοντας
«Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Προσφέρονται βοηθήματα σε δημόσιους υπαλλήλους, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών τους και υπάρχουν συνεργασίες με δήμους για την παροχή στέγης σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Για την περίπτωση του δασκάλου από τη Ρόδο, είπε ότι «δημιουργεί πολύ κακή εντύπωση» και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και «άλλες παρόμοιες περιπτώσεις».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «συνεχώς λαμβάνονται πρωτοβουλίες» και υπενθύμισε, όπως έχει γίνει πολλές φορές, ότι η στεγαστική κρίση «δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο».
Ένα «τεράστιο πρόβλημα»
Ο Δημήτρης Μπράτης, πρόεδρος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και πρώην πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, τοποθετήθηκε σχετικά.
Με περίπου 60.000 νεοδιόριστους και αναπληρωτές να αναγκάζονται να φεύγουν από τα σπίτια τους κάθε χρόνο για να βρουν στέγη, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις νησιωτικές περιοχές. Οι τοπικοί άρχοντες, κατά κανόνα, δεν κάνουν τίποτα για να το επιλύσουν, επικαλούμενοι την «ελεύθερη αγορά».
«Είναι αδιανόητο ένας εκπαιδευτικός που καταφέρνει να βρει σπίτι να πληρώνει αστρονομικά ποσά, 500 ευρώ, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 60% του μισθού του», παρατηρεί.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι η Πολιτεία «κωφεύει» απέναντι σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, μη αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της εκπαιδευτικής δουλειάς, καθώς οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται συνήθως στον τόπο μόνιμης διαμονής τους και δεν αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία.
«Λύσεις υπάρχουν»
Ο Δημήτρης Μπράτης τονίζει ότι υπάρχουν λύσεις και καλεί την κυβέρνηση και τους τοπικούς άρχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Όπως υπάρχουν σπίτια για στρατιωτικούς, θα μπορούσε να δημιουργηθεί παρόμοια πρόβλεψη για εκπαιδευτικούς και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, σε κάποιες δύσκολες περιοχές, θα μπορούσε να δοθεί ένα επίδομα ενοικίου για να καλύπτονται τα έξοδα στέγασης», αναφέρει.
Μάλιστα, η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σχεδιάζει να αναδείξει το ζήτημα αυτό τον Σεπτέμβριο, διοργανώνοντας κινητοποιήσεις και συναντήσεις στις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο.
«Η κατάσταση είναι τραγική και πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί το πρόβλημα. Πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα», αναφέρει.
Η ΕΛΜΕ Κυκλάδων
Η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων απέστειλε επιστολή στους δήμους των Κυκλάδων, ζητώντας τους να φροντίσουν για την στέγαση των εκπαιδευτικών.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα νησιά των Κυκλάδων, λόγω των υψηλών ενοικίων και του αυξημένου κόστους ζωής, καθιστούν τη ζωή και την εργασία τους ολοένα πιο δύσκολες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί.