Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που προωθεί τη σταθερότητα»

0
24


Ο βοηθός Υφυπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑΤζόσουα Χακ, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, εξήρε την Ελλάδα και την προσπάθεια που κάνει με την Τουρκία –μετά τη Διάσκεψη των Αθηνών– για την «προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ειδικότερα, ο Τζόσουα Χακ, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ενημέρωση που έγινε στην Ουάσινγκτον ενόψει του Στρατητικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας σταθερός εταίρος, αλλά μία χώρα που προωθεί τη σταθερότητα στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτημα για την καθυστέρηση στο ξεκλείδωμα της πώλησης των F-35 προς την Αθήνα και για την αμερικανική στρατηγική διασύνδεσης τους με τα F-16 προς την Τουρκία, σχολίασε ότι «όλοι θα θέλαμε να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα γρηγορότερα, όμως πρόκειται για πολύπλοκες συμφωνίες και είμαστε ικανοποιημένοι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».

Για την ουσία της πώλησης των μαχητικών πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα είπε ότι «είναι μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα όσον αφορά στις δυνατότητες της, αλλά είναι και μια θετική εξέλιξη για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και για το ΝΑΤΟ καθώς αυξάνει τη συνολική αμυντική ετοιμότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας. Δεν υπάρχει όμως μόνο ενίσχυση της Ελλάδος στον αέρα, αλλά υπάρχει υποστήριξη στη θάλασσα και στην ξηρά. Επομένως, δεν μιλάμε μόνο για ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης της Ελλάδας, αλλά μιλάμε για ένα ευρύτερο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων, κάτι που είναι μέρος μιας ήδη πολύ ισχυρής αμυντικής σχέσης».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η απάντηση για τα F-16

Στο επίκεντρο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μπήκαν και τα F-16 αλλά και ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, είπε «είμαστε ικανοποιημένοι από την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Βέβαια οι δυο κυβερνήσεις είναι αυτές που γνωρίζουν πως θα εξελιχθεί αυτή η σχέση, αλλά από την δική μας πλευρά αυτή είναι μια διαδικασία που στηρίζουμε. Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών για να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες διαφωνίες και να αναζητηθεί μια νέα προσέγγιση, οφείλονται στον ηγετικό ρόλο και το όραμα των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν» .

Ερωτηθείς για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν αυτό το κλίμα αλλάξει και η Τουρκία αρχίσει εκ νέου την επιθετικότητα της εναντίον της Ελλάδος, ο κ. Χακ δήλωσε «αυτή είναι μια κλασική υποθετική κατάσταση, την οποία δεν θα σχολιάσω, δεν έχω πολλά να πω επ’ αυτού προτιμώ να εστιάσω στα θετικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή».

Google News