16.2 C
Athens
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Στη δίνη ο Σαμαράς, στο απυρόβλητο ο Καραμανλής: Ποιες είναι οι στρατηγικές...

«Στη δίνη ο Σαμαράς, στο απυρόβλητο ο Καραμανλής: Ποιες είναι οι στρατηγικές του Μητσοτάκη»

«Όταν ο εχθρός είναι ενωμένος, διαιρέστε τον. Επιτεθείτε εκεί όπου είναι ανέτοιμος και κάντε έφοδο όταν δεν το περιμένει». Αυτά τα λόγια του σπουδαίου Κινέζου στρατηγιστή Σουν Τζου φαίνεται ότι μελέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες. Έτσι, το Μαξίμου αποφάσισε να ανοίξει ένα ξεκάθαρο μέτωπο με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ παράλληλα επιδιώκει να κλείσει γρήγορα το κεφάλαιο Καραμανλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και παραμένει ισχυρός εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, κατανοεί ότι η σύγκρουση σε δύο μέτωπα με δύο πρώην πρωθυπουργούς θα έχει σοβαρές συνέπειες και κινδύνους. Γι’ αυτόν τον λόγο, επιλέγει να διαρρήξει το ενιαίο μέτωπο, να διαχωρίσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, να προσεγγίσει τον Κώστα Καραμανλή και να θέσει απέναντι τον Αντώνη Σαμαρά.

Η στρατηγική αποδόμησης του Αντώνη Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας δύσκολος αντίπαλος για το Μαξίμου. Ο πρώην πρωθυπουργός ελέγχει ένα σημαντικό κομμάτι της γαλάζιας παράταξης και έχει αποδείξει ότι εκφράζει τις διαφωνίες του χωρίς δισταγμό.

Αλλά γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει τη σύγκρουση με έναν τόσο ισχυρό παίκτη; Ένας κεντρικός παράγοντας της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει τον Σαμαρά, προσπαθώντας να μετατρέψει τη δύναμή του σε αδυναμία». Αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου επιδιώκει να προκαλέσει εκνευρισμό στον πρώην πρωθυπουργό και να τον οδηγήσει σε ένα μεγάλο λάθος που θα απονομιμοποιήσει τις παρεμβάσεις του.

Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι σε αυτήν την επιχείρηση αποδόμησης του Σαμαρά συμμετέχουν και πρώην στενοί συνεργάτες του. Το Μαξίμου προσπαθεί μέσω δημόσιων δηλώσεων και «ύποπτων» διαρροών να παρουσιάσει τον Σαμαρά ως «ξένο σώμα» ή «διασπαστή», με στόχο να του αφαιρέσει συμμάχους και να περιορίσει την επιρροή του στους βουλευτές, τόσο της Πελοποννήσου όσο και της Βόρειας Ελλάδας.

Οι κινήσεις και η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά

Για το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, οι συνεχείς αναφορές εναντίον του, οι φήμες ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «ακραίος» στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι μέρος της στρατηγικής αποδόμησής του, που φέρει την υπογραφή ή τουλάχιστον την έγκριση του Μαξίμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι επιρρεπής σε παγίδες. Οι συνεργάτες του χαρακτήρισαν την πληροφορία περί καταψήφισης του προϋπολογισμού ως ανυπόστατη και τονίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετείται όταν το κρίνει αναγκαίο, χωρίς να επηρεάζεται από εξωτερικές πιέσεις. Ξεκαθαρίζουν ότι ο Σαμαράς δεν σκοπεύει να σωπάσει, αλλά θα επιλέγει ο ίδιος τον χρόνο και τον τρόπο της τοποθέτησής του.

Οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά

Οι σχέσεις μεταξύ της οικογένειας Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά δεν υπήρξαν ποτέ καλές. Ο Σαμαράς θεωρείται υπεύθυνος για την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας με την Πολιτική Άνοιξη, και την αποχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη το 2010, καθώς και για την τρέχουσα κρίση στο κόμμα σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

Ωστόσο, οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σαμαρά δεν ήταν πάντα εχθρικές. Στην πραγματικότητα, ο Σαμαράς ήταν αυτός που διόρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπουργό κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του, αναθέτοντάς του μάλιστα ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Αργότερα, φημολογούνταν ότι στήριξε τον Κυριάκο στις εσωκομματικές εκλογές, δίνοντάς του το δαχτυλίδι στη σύγκρουση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη το 2016.

Η στρατηγική του Μαξίμου έναντι του Καραμανλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατάφερε να κερδίσει το καραμανλικό μπλοκ στις εκλογές του 2016. Παρά ταύτα, αρνείται να ανοίξει μέτωπο με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος βρίσκεται εκτός Βουλής και χωρίς μεγάλη επιρροή στο κόμμα. Γιατί;

Γιατί ο Καραμανλής παραμένει στο απυρόβλητο;

Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Κώστας Καραμανλής προβάλλει μια πιο ήρεμη φωνή εντός της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένας σύγχρονος Νέστωρας της γαλάζιας παράταξης, που προτάσσει την ιδεολογία και μιλά για τη μεγάλη εικόνα, τοποθετούμενος μόνο σε κρίσιμες περιόδους.

Η σιωπή του Καραμανλή, που επικρίθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, σήμερα αποτελεί πλεονέκτημα, καθώς δεν συμμετείχε σε κομματικές ίντριγκες ούτε σε παιχνίδια εξουσίας. Αντίθετα, παρέμεινε σιωπηλός ακόμη και όταν δέχθηκε επιθέσεις και κατηγορίες για σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αποχώρησε από την ενεργό πολιτική ήσυχα, αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκες για το κράτος δικαίου και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το πολιτικό του κεφάλαιο τον καθιστά δύσκολο αντίπαλο για το Μαξίμου, καθώς δεν μπορεί εύκολα να στοχοποιηθεί ως «διασπαστής».

Πόσο κοντά είναι το σενάριο της διάσπασης;

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε διακαή πόθο των πολιτικών της αντιπάλων. Πολλές φορές, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές αντιθέσεις του κόμματος.

Ωστόσο, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος αποδείκνυαν σχεδόν πάντα την πίστη τους στην παράταξη. Η επιθυμία για διάσπαση ήταν έντονη, με πολιτικούς να προαναγγέλλουν ρήξεις μεταξύ των «Μητσοτακικών», «Σαμαρικών» και «Καραμανλικών» σε θέματα όπως το Μακεδονικό και η οικονομία.

Σήμερα, η κατάσταση φαίνεται να είναι διαφορετική, καθώς η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά σε ανοιχτή σύγκρουση. Το αν αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε διάσπαση θα φανεί μόνο με τον χρόνο και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια