Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα του εποχή έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο: δεν αντέχει άλλη εσωστρέφεια. Οι εσωκομματικές συγκρούσεις και οι ίντριγκες έχουν φτάσει σε κορεσμό τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Μια νέα έντονη σύγκρουση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για το κόμμα.
Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να επανέλθει σε μια κανονικότητα και ομαλότητα. Η ενότητα και η συνεργασία μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι θεμελιώδους σημασίας. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κόμμα είναι πολλές και σημαντικές. Ο Σωκράτης Φάμελλος καταβάλλει ήδη προσπάθειες να επαναφέρει την ηρεμία, πραγματοποιώντας συναντήσεις και συζητήσεις με τους «σκεπτικούς» βουλευτές.
Η πολιτική σκηνή του ΣΥΡΙΖΑ
Σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας στην Κουμουνδούρου και τις σχέσεις τους. Η πολιτική έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, και οι ισορροπίες στο κόμμα είναι το μεγάλο στοίχημα μετά την αναταραχή που προκάλεσε η περιπέτεια του Κασσελάκη.
Ευτυχώς, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ηγέτης είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, ένας μετριοπαθής πολιτικός με εμπειρία και διπλωματικές ικανότητες. Έχει την ικανότητα να αμβλύνει αντιθέσεις και να ηρεμεί τα πνεύματα, εφόσον υπάρξουν εντάσεις.
Διλήμματα και προκλήσεις
Ωστόσο, η έννοια του «μετριοπαθούς» μπορεί να ερμηνευτεί και ως «soft» πολιτική προσέγγιση. Η ικανότητα του Φάμελλου να διαχειριστεί εντάσεις και να κλιμακώσει τη συζήτηση σε περιόδους πολιτικής αστάθειας παραμένει αβέβαιη. Μέχρι στιγμής, η εικόνα του δεν προδιαθέτει για μεγάλες εντάσεις.
Στον αντίποδα βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος εκπροσωπεί μια πιο δυναμική και αμφισβητούμενη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφασή του να μην συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο με τον Φάμελλο του επιτρέπει να δηλώνει ότι εκπροσωπεί το μισό κόμμα, κάτι που του δίνει επιρροή στη λήψη αποφάσεων.
Προβλήματα και διαφωνίες
Ωστόσο, ο Πολάκης έχει προκαλέσει πολλές φορές αντιδράσεις εντός του κόμματος, με αποτέλεσμα να βρεθεί κοντά στην απομάκρυνση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις του με άλλα ηγετικά στελέχη είναι περιορισμένες και η ιστορία έχει δείξει ότι η συμπεριφορά του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Θυμόμαστε την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τον προηγούμενο Ιούλιο, όταν η ομάδα των 87 ζήτησε την παραπομπή του Πολάκη στην επιτροπή δεοντολογίας. Αν ο Πολάκης επιμείνει σε μια λογική «μόνος μου», οι συνέπειες μπορεί να είναι αρνητικές.
Συμμαχίες και συνεργασίες
Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι οι προηγούμενες αντιπαραθέσεις είναι «περασμένα, ξεχασμένα» και ότι οι πρώην αντίπαλοι έχουν ενωθεί απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τον Κασσελάκη. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: θα διατηρηθούν αυτές οι συμμαχίες ή θα επιστρέψουμε σε προηγούμενες καταστάσεις;
Η πολιτική επιβίωση απαιτεί από όλους να βρουν έναν τρόπο συνεργασίας, ωστόσο η απόσταση από τις προθέσεις στις πράξεις είναι συχνά μεγάλη. Ο Φάμελλος έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη συνεργασιών, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, αποκλείοντας το κόμμα Κασσελάκη.
Πριν προχωρήσουμε σε συνεργασίες, η συσπείρωση του κόμματος είναι πρωταρχικής σημασίας. Ένα ισχυρό κόμμα διαπραγματεύεται καλύτερα. Στην Κουμουνδούρου αναμένουν τις δημοσκοπήσεις για να αξιολογήσουν την αντίκτυπο των εσωκομματικών διαδικασιών στην κοινωνία.
Στο άμεσο μέλλον, το σχέδιο της νέας ηγεσίας θα γίνει πιο σαφές, καθώς αναμένονται αλλαγές σε κρίσιμες θέσεις του κόμματος, με στόχο την αποτίμηση των ισορροπιών που θα επικρατήσουν.