Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠολιτικήΣυνάντηση Μητσοτάκη με την ελληνική ομάδα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό...

Συνάντηση Μητσοτάκη με την ελληνική ομάδα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό iGEM 2023


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα (20/11) στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση με την ομάδα φοιτητών και αποφοίτων τεσσάρων ελληνικών πανεπιστημιών, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον φετινό διεθνή διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM.

Ο διαγωνισμός, όπως αναφέρεται, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο Παρίσι, συμμετείχαν 400 και πλέον ομάδες, ενώ η ελληνική έφτιαξε ένα εύχρηστο τεστ διάγνωσης της νευροεκφυλιστικής νόσου Πάρκινσον προτού εκδηλωθούν τα έντονα κινητικά συμπτώματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε από κοντά την εργασία των φοιτητών, στόχος της οποίας είναι να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο και συνεπώς να βελτιωθεί ουσιαστικά η πρόγνωση για τους ασθενείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φοιτητές
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με φοιτητές | Eurokinissi

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φοιτητές
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με φοιτητές | Eurokinissi

Όπως εξήγησαν, η μέθοδος που ανέπτυξαν χρησιμοποιεί έναν γενετικά μεταλλαγμένο, ακίνδυνο βακτηριοφάγο ιό, ο οποίος θα λειτουργεί ως διαγνωστικός φωτο-αισθητήρας, καθώς θα αλλάζει χρώμα όταν θα προσκολλάται στοχευμένα σε συγκεκριμένες οργανικές ενώσεις που συνδέονται με το Πάρκινσον. Τα αποτελέσματα στη συνέχεια εμφανίζονται σε μία ψηφιακή εφαρμογή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φοιτητές
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με φοιτητές | Eurokinissi

Τούς ρώτησε για την έρευνά τους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στη σταδιοδρομία τους καθώς και στη συνέχεια των μελετών τους για τη μετουσίωση του έργου τους σε πλήρως ανεπτυγμένο διαγνωστικό εργαλείο. «Φαίνεται να υπάρχει κάτι ενδιαφέρον από πλευράς τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας (IP)», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ ρώτησε τους ερευνητές για τα επόμενα βήματά τους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στη δημιουργία νέων υποδομών για την αντιμετώπιση παθήσεων που πλήττουν χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο, όπως η ανάπτυξη Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων. «Μας στερεί όχι μόνο ανθρώπινες ζωές αλλά καταδικάζει ανθρώπους σε παράλυση, διότι δεν έχουμε γρήγορη παρέμβαση. Το πιστεύω πολύ και νομίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την πρώτη, 365 ημέρες το χρόνο, στο Αττικό», τόνισε.

Google News
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments