Στις 10 το πρωί, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) συνεδριάζει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με κύριο θέμα την αναστολή των διαδικασιών ασύλου για Σύρους πρόσφυγες. Αυτή η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από 17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας που προέκυψε μετά την πτώση του Άσαντ. Οι λόγοι που δικαιολογούσαν τη διεθνή προστασία για τους πρόσφυγες που έφευγαν από το καθεστώς Άσαντ δεν υφίστανται πλέον, ωστόσο η κατάσταση στη Συρία παραμένει τεταμένη και αβέβαιη.
Εθελοντικές επιστροφές
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, θα εξεταστεί και το καθεστώς που θα διέπει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη ή επιθυμούν να μετακινηθούν στις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, η κατάσταση είναι αβέβαιη και δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις. Ωστόσο, έχει συμφωνηθεί να εκπονηθεί ένα σχέδιο για εθελοντικές επιστροφές Σύρων πολιτών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Ένα σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίηση αυτού του μηχανισμού είναι η έλλειψη συνομιλητή στη Συρία, καθώς η κατάσταση εκεί παραμένει ρευστή.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες δηλώνουν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στη χώρα τους, ενώ εκείνοι που επιθυμούν να φύγουν από τη Συρία φαίνεται να είναι λίγοι. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: ποια κυβέρνηση θα υπάρχει στη Συρία στο μέλλον και θα μπορέσει να επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση εξουσίας; Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι «κανείς δεν εφησυχάζει» και ότι η κατάσταση θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν δεν δείχνουν άμεσο κίνδυνο, και ότι η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, είναι προετοιμασμένη να διαχειριστεί τυχόν αυξημένες ροές. «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της κατάστασης.
Στο ΚΥΣΕΑ θα γίνει επίσης μια συνολική προσπάθεια χαρτογράφησης της νέας κατάστασης στην περιοχή, με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλέξει διπλωμάτες και υπηρεσίες ασφαλείας.
Εξοπλιστικά
Παράλληλα, το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ανάπτυξη της ελληνικής πυραυλικής ασπίδας, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως το 2027. Επιπλέον, θα συσταθεί μια διακλαδική Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, η οποία θα συνεργάζεται στενά με την Πολιτική Προστασία.
Επιπλέον, αναμένεται να εγκριθούν και τα περιπλανώμενα πυρομαχικά (loitering munition), τα οποία είναι ικανά να εντοπίζουν και να πλήττουν στόχους με ακρίβεια, ακόμη και σε κινητές ή καλά προστατευμένες θέσεις.