11.7 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ: Η ανάγκη για ενότητα και μετά τις εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάγκη για ενότητα και μετά τις εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία του, καθώς βιώνει την τρίτη διάσπαση του τελευταίου έτους. Έχει χάσει τυπικά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα, με τις εκλογές που ακολουθούν μια μακρά εσωκομματική περιπέτεια, καλείται να αποδείξει ότι δεν έχει διαλυθεί. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να συγκεντρώσει έναν αξιοπρεπή αριθμό υποψηφίων και να παραμείνει ενωμένος, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος. Στο ντιμπέιτ της Τετάρτης, αναδείχθηκαν δύο κύριες προτάσεις για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ: η μία από τον Σωκράτη Φάμελλο και η άλλη από τον Παύλο Πολάκη.

Ο Σωκράτης Φάμελλος προτείνει μια μετριοπαθή προσέγγιση, τονίζοντας την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει τη σοβαρότητά του και να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος. Ως πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, γνωρίζει καλά τις θέσεις του κόμματος και την ανθρωπογεωγραφία του. Στο ντιμπέιτ, εστίασε στις κοστολογήσεις των προτάσεων των αντιπάλων του και στην τεκμηρίωσή τους, όπως η πρόταση του Πολάκη για την επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας και των ΕΛΠΕ στο Δημόσιο. Επίσης, αναφέρθηκε σε ζητήματα κρατικού ελέγχου της ΔΕΗ και παρέμβασης στην αγορά ενέργειας, ενώ διαφώνησε με τον Πολάκη σχετικά με τη στάση του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Παρά τις παλαιότερες διαφωνίες του, οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να υπερβαίνουν αυτές τις αντιπαραθέσεις. Ο Φάμελλος περιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «πυλώνα προοδευτικών συνεργασιών», υποδηλώνοντας πιθανή ανοικτότητα σε συνεργασίες με ευρύτερους χώρους, ακόμη και με πρώην συντρόφους της Νέας Αριστεράς.

Από την άλλη πλευρά, ο Παύλος Πολάκης προτείνει μια πιο καθαρή και δυναμική ταυτότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θυμίζει τις πρώτες ημέρες της κρίσης, αντί της κυβερνώσας Αριστεράς. Υποστηρίζει ένα «λαϊκά κατανοητό» πρόγραμμα, εστιάζοντας στη διαφθορά και προτείνοντας την επανάκτηση δημόσιων αγαθών και πλούτου, την ενίσχυση στρατηγικών τομέων της οικονομίας από το κράτος και μια βαθιά μεταρρύθμιση στο κράτος και τη Δικαιοσύνη. Παρά το ξεκάθαρο πρόσημό του, οι θέσεις του είναι πιο αμφιλεγόμενες και συνθέτουν την εικόνα ενός κόμματος διαμαρτυρίας. Ο Πολάκης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ανέδειξε υποθέσεις διαφθοράς και σχολίασε την αλλαγή στη στάση του Κασσελάκη, υποστηρίζοντας ότι τα λάθη του δεν βλάπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από τις επιτυχίες του. Θεωρείται «κόκκινο πανί» στον ευρύτερο χώρο, κάτι που καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε θεσμική συνεργασία αν εκλεγεί, αν και δεν φαίνεται να επιδιώκει κάτι τέτοιο. Πολλοί από τους υποστηρικτές του στο παρελθόν έχουν στραφεί πλέον στον Κασσελάκη, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πολάκης κερδίζει έδαφος καθώς το δείγμα μειώνεται.

Εξίσου κρίσιμος για τον δεύτερο γύρο είναι και ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει προτείνει έναν ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτό στο κεντροαριστερό πεδίο, ενδεχομένως με καταστατικές αλλαγές που θα τον φέρουν πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατία. Επίσης, προτείνει αλλαγές στην κομματική δομή, όπως η τοποθέτηση δύο αντιπροέδρων. Στην τηλεμαχία, έθεσε ευθέως τον Πολάκη προ των ευθυνών του για τον ρόλο του στην ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

Premium εκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια