Στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποφασίστηκε με 17 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 1 αποχή ότι ο Στέφανος Κασσελάκης καθαιρείται από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση είχε ως μοναδικό θέμα τις αντιδράσεις που προήλθαν από την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον του κ. Κασσελάκη και υπερψηφίστηκε.
Η Θεοδώρα Τζάκρη εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση για την καθαίρεση, ενώ η Ολυμπία Τελιγιορίδου ψήφισε «παρών».
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτατο όργανο του κόμματος και ο αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, με την υπερψήφιση της πρότασης άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα τον Στέφανο Κασσελάκη έκπτωτο από το αξίωμα του προεδρεύοντος και προχώρησε στην ενεργοποίηση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.
Η τήρηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και του Καταστατικού είναι υποχρέωση για όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος. Κανείς δεν είναι ανώτερος από αυτές τις διαδικασίες. Συνεπώς, το ζήτημα αυτό θεωρείται λήξαν».
Η τελευταία αυτή δήλωση αποτελεί αυστηρή προειδοποίηση προς τον Στέφανο Κασσελάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αν δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας με πιθανότητα διαγραφής.
Αυτή η κατάσταση προκύπτει τη στιγμή που ο κ. Κασσελάκης, στην πρώτη του ανάρτηση μετά την καθαίρεση, μίλησε για «εκτροπή» και «απίστευτες προβοκάτσιες», ζητώντας πάντως ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από τους υποστηρικτές του.
Η αντίδραση της Θεοδώρας Τζάκρη
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε: «Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αμφισβήτηση και αποπομπή του εκλεγμένου προεδρεύοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, δεν είναι μόνο πολιτικά λανθασμένη, αλλά και παράτυπη, οδηγώντας σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση του κόμματος.
Η βιασύνη της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει τον εκλεγμένο πρόεδρο προκαλεί σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία του κόμματος, καθώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία έγκυρη διαχείριση ή εκπροσώπηση.
Όλες οι εξουσιοδοτήσεις για τρέχουσες διαχειριστικές ενέργειες ισχύουν μόνο εφόσον ο πρόεδρος παραμένει στη θέση του. Αν ο πρόεδρος απομακρυνθεί, τότε οι εξουσιοδοτήσεις παύουν να ισχύουν. Επομένως, η εξουσιοδότηση του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στη θέση του είτε έχει καταργηθεί.
Η λύση είναι απλή: πρέπει να αναγνωριστεί ομόφωνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στη θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι να αντικατασταθεί ή να επανεκλεγεί. Δεν είναι δυνατόν το κόμμα να παραμείνει ακέφαλο. Διαφορετικά, η παράταση της διαχειριστικής αβεβαιότητας θα οδηγήσει σε πολιτική κατάρρευση και οικονομική χρεωκοπία».
Η σπίθα που προκάλεσε την αναταραχή
Η έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, με κύριο θέμα τον θεσμικό ρόλο και τις αρμοδιότητες του Στέφανου Κασσελάκη μετά την καθαίρεσή του, προκλήθηκε από την γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, ύστερα από τηλεφωνήματα του στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου, Μανώλη Καπνισάκη, καθώς και του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, με ερωτήματα σχετικά με την τρέχουσα διοικητική και ποινική ευθύνη του κόμματος.
Για τις απαντήσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πλευρά του Κασσελάκη, ο οικονομικός διευθυντής, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, δήλωσε ότι η ευθύνη παραμένει στον Στέφανο Κασσελάκη, εκτός αν υπογραφεί πληρεξούσιο. Από την άλλη πλευρά, οι κομματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η ευθύνη ανήκει πλέον στον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος είχε εξουσιοδοτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Κασσελάκη, ο Μανώλης Καπνισάκης τηλεφώνησε στη Ράνια Σβίγκου ρωτώντας ποιος έχει την ευθύνη για το κόμμα. Η απάντηση δεν ήταν σαφής, και έτσι ο κ. Κασσελάκης επικοινώνησε με την γραμματέα, η οποία τον παρέπεμψε στον οικονομικό διευθυντή.
Σύμφωνα με την πλευρά του Κασσελάκη, ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης του είπε ότι η ευθύνη παραμένει σε αυτόν, εκτός αν υπογραφεί πληρεξούσιο. Ο κ. Κασσελάκης αντέτεινε ότι δεν μπορεί να υπογράψει πληρεξούσιο αν δεν γνωρίζει ποιες αποφάσεις λαμβάνονται.
Αυτή είναι η εκδοχή από την πλευρά του Κασσελάκη, ενώ οι κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι η ευθύνη ανήκει πλέον στον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος είχε εξουσιοδοτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία.
Αντιδράσεις σχετικά με τον ρόλο του κ. Κασσελάκη μετά την καθαίρεση εκφράστηκαν και από άλλα στελέχη του κόμματος, με υποστηρικτές του να ισχυρίζονται ότι παραμένει πρόεδρος, κάτι που ενισχύθηκε από την παρέμβαση του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι η έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη είναι λανθασμένη.
Η διαμάχη γύρω από το θέμα αυτή πήρε διαστάσεις, κυρίως στα social media, γεγονός που προφανώς οδήγησε στη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για να αποσαφηνίσει την κατάσταση.