Στον απόηχο του πρόσφατου Συνεδρίου που οδήγησε σε διάσπαση, οι πρώην και νυν «ένοικοι» της Κουμουνδούρου ανταλλάσσουν σφοδρές κατηγορίες. Η επόμενη μέρα βρίσκει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε αναταραχή, με παραιτήσεις και καταγγελίες για «σχέδια εξαΰλωσης» του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμο σταυροδρόμι μετά το Συνέδριο – Όλα τα σενάρια στο τραπέζι.
Από το πρωί του Σαββάτου, το «πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται» καθώς το κόμμα αντιμετωπίζει φυλλορροία. Ο Πέτρος Παππάς ήταν ο πρώτος βουλευτής που αποχώρησε, ακολουθούμενος από τους Αλέξανδρο Αυλωνίτη, Κυριακή Μάλαμα και Ραλία Χρηστίδου. Έτσι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον 31 βουλευτές, όσους δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ καραδοκεί για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει έναν ακόμα βουλευτή, το ΠΑΣΟΚ θα ανακηρυχθεί αξιωματική αντιπολίτευση, απολαμβάνοντας όλα τα σχετικά προνόμια:
- Ισχυρή σημειολογία: Θα έχει το προνόμιο να εμφανίζεται πρώτο από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να τοποθετείται αμέσως μετά τον πρωθυπουργό και τον εισηγητή της πλειοψηφίας.
- Περισσότεροι υπάλληλοι και γραφεία: Η αξιωματική αντιπολίτευση απολαμβάνει μεγαλύτερα γραφεία και περισσότερους υπαλλήλους στη Βουλή.
- Αλλαγή στη σύνθεση των επιτροπών: Αν οι συσχετισμοί αλλάξουν, θα πρέπει να αναθεωρηθούν και τα μέλη στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
- Χρηματοδότηση: Η κρατική επιχορήγηση εξαρτάται από τις εκλογικές θέσεις των κομμάτων και όχι από τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Το «μαρτύριο της σταγόνας» φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς αναμένονται κι άλλες παραιτήσεις βουλευτών.
Κύμα παραιτήσεων από θέσεις ευθύνης
Πέρα από τους τέσσερις βουλευτές που αποχώρησαν, οι υπόλοιποι που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη παραμένουν στο κόμμα αλλά παραιτούνται από τις θέσεις ευθύνης τους. Σήμερα, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Γαβρήλος υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ αποχώρησαν επίσης ο Θάνος Μωραΐτης από τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο Γιάννης Σαρακιώτης από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.
Δεκάδες παραιτήσεις στελεχών
Πολλά μέλη των Νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένων συντονιστών και αναπληρωτών, υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Στην Νομαρχιακή Ανατολικής Αττικής, 18 από τα 27 μέλη παραιτήθηκαν, ενώ στην Α’ Αθήνας 20 από τα 31 και στην Δυτική Αθήνα 20 από τα 31 μέλη του οργάνου.
Αναμένονται κι άλλες μεμονωμένες παραιτήσεις στελεχών που επιθυμούν να αποχωρήσουν με ιδιωτικό κείμενο. Συνεδριάσεις άλλων Νομαρχιακών επιτροπών έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα.
Ενέσεις αυτοπεποίθησης από τον Φάμελλο
Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι το κόμμα είναι αναγκαίο και καταγγέλλοντας σχέδιο απαξίωσής του. Κάλεσε τους παραιτηθέντες βουλευτές και τους υπόλοιπους να βρουν κοινούς δρόμους για να μην εξυπηρετήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Ο υποψήφιος πρόεδρος τόνισε ότι, παρά τα προβλήματα, το 65% των συνέδρων αποφάσισε να συνεχίσει με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους, κλείνοντας έτσι τη συζήτηση για τις πλειοψηφίες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Συντροφικές επιθέσεις
Ο Πέτρος Παππάς, ένας από τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικό μόρφωμα που δεν ανήκει πια στο δημοκρατικό τόξο. Μίλησε για συνέδριο νοθείας και απαξίωσης.
Η πλευρά του Κασσελάκη έθεσε θέμα παρουσίας της «μη εκλεγμένης» κόρης του Παύλου Πολάκη στο συνέδριο, διαρρέοντας και τα πρακτικά εκλογής συνέδρων από την ΟΜ Μοσχάτου. Η Περσεφόνη Πολάκη αντέτεινε ότι συμμετείχε νόμιμα και ότι η θέση της καλύφθηκε λόγω παρατυπιών άλλων υποψηφίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις κατηγορίες περί αντιδημοκρατικού αποκλεισμού, παραθέτοντας περιπτώσεις παρατυπιών στις εκλογές συνέδρων.
Συμφωνία για debate
Με το κλίμα έντασης να επικρατεί, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος συμφώνησαν να διεξαχθεί debate. Οι λεπτομέρειες και η διάρκεια έχουν καθοριστεί, ενώ απομένει να συμφωνηθεί η ημερομηνία με την ΕΡΤ.