Αυτή τη στιγμή, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει για να συζητήσει το μέλλον του κόμματος στην εποχή μετά τον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο προετοιμάζεται για μια νέα εσωτερική εκλογική διαδικασία.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρία κυρίαρχα στρατόπεδα: του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ), Νίκου Παππά, του Παύλου Πολάκη, και τέλος ένας τρίτος χώρος που αριθμεί 87 μέλη, αλλά φαίνεται να αυξάνεται. Όλες οι πλευρές τονίζουν την ανάγκη για ενότητα και την απομάκρυνση του κόμματος από την τοξικότητα και την εσωστρέφεια. Αν και είναι θετική η προσέγγιση αυτή, απαιτεί χρόνο, διάθεση και υπομονή, χωρίς να δημιουργούνται νέα μέτωπα.
Μια κρίσιμη πτυχή είναι η στάση των βουλευτών και στελεχών που υποστηρίζουν τον Κασσελάκη. Η απουσία ξεκάθαρων αποφάσεων από τον ίδιο τους αφήνει σε αβεβαιότητα. Παράλληλα, αποχωρούν σιγά-σιγά από κομβικές θέσεις οι επιλογές του Κασσελάκη, όπως οι Κεχαγιάς, Παπαδάκης, Βέττας, και ο διευθυντής του γραφείου του, Μ. Καπνισάκης. Αυτή η διαδικασία «αποκασσελακικοποίησης» φαίνεται να εντείνεται, καθώς οι ισορροπίες στην Κουμουνδούρου έχουν αλλάξει.
Ανοιχτό το θέμα Παππά
Αναφορικά με τον Νίκο Παππά, υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά τη θέση του προεδρεύοντος στην ΚΟ. Σύμφωνα με τον κανονισμό του κόμματος, η εκλογή του προεδρεύοντος πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, το θέμα δεν συζητήθηκε, γεγονός που αφήνει τον Παππά σε μία αβέβαιη θέση. Είναι ανοιχτό το ερώτημα αν αυτό θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση ή αν ο ίδιος προγραμματίσει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, κάτι που θα απαιτούσε νέο πρόεδρο στην ΚΟ. Για την ώρα, ο Παππάς προετοιμάζεται για την ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο.
Οι «ανένταχτοι»
Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τους «ανένταχτους» που δεν ανήκουν σε κάποιο από τα στρατόπεδα, οι οποίοι μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο Σωκράτης Φάμελος, που φημολογείται ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές. Επίσης, ανοιχτό παραμένει το τι θα επιλέξει να κάνει η Ρένα Δούρου, η οποία διαψεύδει τις φήμες που την θέλουν υποψήφια.
Τέλος, σημαντική είναι η στάση του Αλέξη Τσίπρα, του οποίου οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις είναι σπάνιες. Εχει να εμφανιστεί δημοσίως από το συνέδριο για τις Πρέσπες και πλέον κρατάει ουδέτερη στάση χωρίς να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δέχεται πολλές προτάσεις για συμβουλές και συναντήσεις.