Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονται οι εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα στελέχη της Κουμουνδούρου βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών που επιλέγουν να υποστηρίξουν το νέο εγχείρημα του Στέφανου Κασσελάκη.
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν επεισοδιακή, με καβγάδες, λιποθυμίες και φωνές, που οδήγησαν τελικά στην οριστική αποχώρηση της πλευράς Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η δεύτερη ημέρα κύλησε πιο ήρεμα, με τους τέσσερις υποψηφίους για την ηγεσία και κορυφαία στελέχη να προσπαθούν να «ξορκίσουν» τη διάσπαση και να περιγράψουν ένα καλύτερο μέλλον, δηλώνοντας ότι το «σχέδιο διάλυσης» απέτυχε.
Ωστόσο, η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, καθώς οι αποχωρήσεις βουλευτών φέρνουν μαζί τους και τις έδρες τους. Μέχρι στιγμής, ο Πέτρος Παππάς έχει ανεξαρτητοποιηθεί τυπικά με επιστολή στο προεδρείο της Βουλής, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με 31 βουλευτές, όσους έχει και το ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον, την ανεξαρτητοποίησή τους έχουν ανακοινώσει η Ραλλία Χρηστίδου, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και η Κυριακή Μάλαμα, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη έχει προαναγγείλει και εκείνη τη δική της ανεξαρτητοποίηση. Η Κουμουνδούρου κατηγορεί τους βουλευτές που φεύγουν για «σχέδιο αποστασίας και διάλυσης», υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει στόχο να αφαιρέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το κόμμα.
Η ανακοίνωση του Κασσελάκη για νέο «δημοκρατικό φορέα»
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου φορέα στα γραφεία του στον Ταύρο, προβάλλοντας τη «δημοκρατία» ως διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξαπέλυσε κατηγορίες κατά των πρώην συντρόφων του, υπογραμμίζοντας ότι η ιστορία θα τους κρίνει.
Στην ομιλία του, περιέγραψε ένα νέο «κίνημα δημοκρατίας», που θα απευθύνεται σε μέλη και ελεύθερους πολίτες, αποφεύγοντας τον χαρακτηρισμό «αριστερά». Ανέφερε ότι το κίνημα αυτό θα στοχεύει σε ένα «αποδοτικό έξυπνο κράτος» και θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και Πολιτείας, χρησιμοποιώντας και τον όρο «συμμετοχική δημοκρατία».
Ο Κασσελάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως ένας ηγέτης «υπηρέτης» που αποφάσισε να απομακρυνθεί από ένα αντιδημοκρατικό κόμμα και να δημιουργήσει ένα νέο που θα εργάζεται «για» την κοινωνία. «Εγώ θα είμαι πάντα με την πλέμπα, δεν έχουμε ανάγκη τους VIP», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε «φιάσκο».
Η ομιλία του κινήθηκε κυρίως γύρω από το δίπολο «δημοκρατίας – αντιδημοκρατίας», με τον ίδιο να εκφράζει αισιοδοξία ότι η νέα του παράταξη θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκατοντάδες υποστηρικτές του, καθώς και βουλευτές και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η Κυριακή Μάλαμα και άλλοι.
Η πρόκληση για τον Κασσελάκη
Η πρώτη δοκιμασία για τον νέο φορέα του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι η δυνατότητα σχηματισμού Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ), για την οποία απαιτούνται 10 βουλευτές. Μία πρώτη εικόνα θα δοθεί τη Δευτέρα, όταν η Θεοδώρα Τζάκρη προανήγγειλε ότι θα ανακοινωθούν συντονισμένα οι κινήσεις των βουλευτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη Θεοδώρα Τζάκρη, οι Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Γαβρήλος και Γιώτα Πούλου αναμένεται να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους. Ο Κασσελάκης θα μπορούσε επίσης να απευθυνθεί σε άλλους ανεξάρτητους βουλευτές για να συμπληρώσει τη δεκάδα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πιθανή δημιουργία ΚΟ από τον Κασσελάκη δεν θα διαθέτει τα προνόμια που παρέχει ο νόμος για τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες, καθώς δεν προήλθε από εκλογές. Ωστόσο, πολιτικά θα είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για να μπορέσει ο νέος φορέας να παίξει ρόλο στις εξελίξεις μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αποχώρηση του Κασσελάκη μπορεί να θεωρείται από κάποιους ως «απελευθέρωση» και «σωτηρία», όπως ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου, ωστόσο το κόστος είναι σημαντικό, καθώς η παρουσία του κόμματος στη Βουλή έχει αποδυναμωθεί και οι πληγές που έχει προκαλέσει η πορεία του τελευταίου χρόνου είναι εμφανείς.
Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε εσωτερική προεκλογική περίοδο για την εκλογή νέας ηγεσίας. Ωστόσο, η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στην κόντρα με τον Κασσελάκη, ενώ οι πολιτικές προτάσεις των υποψηφίων παραμένουν σε δεύτερη μοίρα, προμηνύοντας ένα υποτονικό προεκλογικό κλίμα.
Στις επερχόμενες προκριματικές εκλογές, το πρώτο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμμετοχή, καθώς η βάση του κόμματος έχει περιοριστεί σημαντικά μετά από τρεις διασπάσεις σε 1,5 χρόνο. Οι υποψήφιοι πρόεδροι και το στελεχιακό δυναμικό θα πρέπει να ξεπεράσουν σημαντικά εμπόδια για να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, αν και δεν έχουν αποχωρήσει, παραμένουν αποστασιοποιημένοι και απογοητευμένοι από τις εξελίξεις.